Quantcast
Με 3 ταχύτητες η αγορά κατοικιών τη νέα χρονιά - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Με 3 ταχύτητες η αγορά κατοικιών τη νέα χρονιά – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Τη δημιουργία αγοράς κατοικιών 3 ταχυτήτων προβλέπει ο επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας εκτιμήσεων Solu Ρroperty Solutions και τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος για το 2021.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η μία θα αφορά τις καλές περιοχές, π.χ στα βόρεια και στα νότια προάστια όπου έως και τις αρχές του 2020 είχε καταγραφεί αυξημένη κινητικότητα κι έγιναν μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκεί προβλέπεται να υπάρξει σχετική ζήτηση και φέτος.
Η δεύτερη ταχύτητα αφορά τα ακίνητα τουριστικού ή φοιτητικού ενδιαφέροντος όπου αναμένεται στασιμότητα τιμών και έλλειψη ζήτησης, τουλάχιστον για φέτος, ενώ η τρίτη ταχύτητα αφορά ουσιαστικά όλες τις υπόλοιπες κατοικίες της χώρας, όπου θα καταγραφεί έλλειψη ζήτησης και ήπια διορθωτική πορεία των τιμών. Στις ενοικιάσεις κατοικιών, η κυρίαρχη τάση αφορά τη στροφή από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες μισθώσεις, τουλάχιστον έως ότου λήξουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και αποκατασταθούν πλήρως τα αεροπορικά και οδικά ταξίδια.
“Ένας άλλος παράγων που πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι και η ανάγκη ύπαρξης ενός μικρού έστω χώρου μέσα στο σπίτι για όσους εργάζονται με τηλεργασία σε συνεννόηση με την επιχείρηση.Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια κινητικότητα στην κατοικία (ενοικιάσεις και μεταβιβάσεις) προκειμένου να καλυφθούν και αυτές οι νέες ανάγκες.Επίσης η ανακαίνιση παλαιότερων κατοικιών και διαμερισμάτων και η ενεργειακή αναβάθμιση τους μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ” συμβάλλει στην απασχόληση και στην προσφορά παλαιών αλλά ποιοτικότερων ακινήτων σε λογικές τιμές”αναφέρει ο κ.Χαραλαμπόπουλος .
Όσον αφορά την εξοχική κατοικία ,αυτή καταγράφει σχεδόν μηδενική ζήτηση λόγω της πανδημίας , τάση που θα αλλάξει μόνο εφόσον αρθούν τα μέτρα περιορισμού κι επιστρέψει έστω το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Στα καταστήματα, οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν στις αξίες και στα ενοίκια των ακινήτων που σχετίζονται με ένδυση και υπόδηση. Επίσης, καταστήματα με είδη πολυτελείας και όσα βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικά σημεία και δευτερεύοντες άξονες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας, κάτι που παρατηρείται ήδη μέσω της αύξησης των κενών ακινήτων.
Στον αντίποδα, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία έχουν καταγράψει κέρδη εν μέσω πανδημίας. Ο κ.Χαραλαμπόπουλος προσθέτει ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να αναμένεται ένα νέο τοπίο μειωμένων ενοικίων, συνεπώς και αξιών, ιδίως στην περίπτωση καταστημάτων που έμεινα κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα με απόφαση της κυβέρνησης.
Επίσης στην αγορά γραφείων στα αζήτητα θα βρεθούν τα παλιότερα ακίνητα, ενώ προβλέπεται να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις και στις τιμές των ενοικίων και των αξιών καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό των κενών χώρων. Η επέκταση της τηλεργασίας έχει ήδη περιορίσει τις στεγαστικές ανάγκες αρκετών επιχειρήσεων .
Αντιθέτως, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, τα ακίνητα logistics εισέρχονται στο 2021 ως ο μεγάλος νικητής της αγοράς ακινήτων καθώς καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για σύγχρονες αποθήκες, σε επίκαιρες θέσεις κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ως αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Έτσι σε άνοδο βρίσκονται τόσο οι αξίες όσο και τα ενοίκια τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.