Quantcast
Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΟΙΚ: Να γίνει άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων - enikonomia.gr
share

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΟΙΚ: Να γίνει άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων

δημοσιεύτηκε:

Να γίνει άμεσα η εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε επιστολή της: “Η εξαγγελία της κυβέρνησης για αναστολή της καταβολής του ενοικίου Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και καταβολή του 80 % του μισθώματος στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη (παρά την απώλεια του 20 % του εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες), εφόσον εκπληρωθούν τέσσερις προϋποθέσεις:
-Πρώτον να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου («COVID») Ιανουαρίου και μετά, προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και της διοίκησης, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID, όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Δεν νοείται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες (ανεισπράττουν.) μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος και να ανακαλύπτουν μετά από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης! Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια Ιανουαρίου να γίνουν άμεσα, και όχι περί το Πάσχα.
-Δεύτερον, να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, και να δοθεί παράταση για διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου-Οκτωβρίου, με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να εκκαθαριστούν και αυτές. Σημειώνουμε επ΄αυτού ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως για τις μειώσεις ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου του 2020, με συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
-Τρίτον να ισχύσει αυτονόητα και υπέρ των ιδιοκτητών αυτών κάθε διαδικασία ρύθμισης, αναστολής ή παράτασης των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους που προβλέπεται για τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, καθώς η τελευταία εμπρόθεσμη δόση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2019 καταβάλλεται το Φεβρουάριο.
-Τέταρτον να εκδοθεί ΑΜΕΣΑ η απόφαση με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου 2021, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη αντίληψη ότι η μη καταβολή ενοικίου αφορά τους πάντες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις συναλλαγές και τις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών!!!
-Η ΠΟΜΙΔΑ αναγνωρίζει όπως πάντοτε τις δυσκολίες των ενοικιαστών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας οι οποίοι έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση. Αποτελεί όμως γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας με αναγκαστική μείωση των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο, τουλάχιστον, ενδιαφέρον από το κράτος”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.