Quantcast
ΣΕΠΕ: 1 στις 2 εταιρείες στην Ελλάδα αυξάνει τις ψηφιακές της επενδύσεις - enikonomia.gr
share

ΣΕΠΕ: 1 στις 2 εταιρείες στην Ελλάδα αυξάνει τις ψηφιακές της επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί η πανδημία να συμπίεσε την τεχνολογική εξέλιξη ετών μέσα σε ελάχιστους μήνες, ωστόσο, το ψηφιακό αυτό άλμα δεν συντελείται χωρίς συνέπειες. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τρομάζουν με την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής και ασθμαίνουν για να την ακολουθήσουν. Ως αποτέλεσμα, τα στελέχη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, απαντούν ότι εντός της προσεχούς τριετίας σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να συμβαδίσουν με αυτήν την ψηφιακή επιτάχυνση. Την άποψη αυτή συμμερίζονται περισσότεροι από τους μισούς διευθύνοντες συμβούλους στην Ελλάδα, σύμφωνα με το sepe.gr.
Για την ακρίβεια, το 54% των CEOs στην Ελλάδα απαντά ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε διψήφια αύξηση του προϋπολογισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εντός της 3ετίας. Το αντίστοιχο ποσοστό των CEO στη Δυτική Ευρώπη, που θα αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέρχεται σε 49%, ενώ στη Γερμανία φτάνει το 60%. Ο δε παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 49%, με την Κίνα να έχει το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό, 31%.

Ψηφιακές απειλές
Αν και τα στελέχη θεωρούν μονόδρομο την ψηφιοποίηση, ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο τρομάζουν με την ταχύτητα υπό την οποία συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ένας στους δύο (51%) διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών στην Ελλάδα χαρακτηρίζει την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής ως απειλή για την προοπτική εξέλιξης της εταιρείας του. Στην κορυφή της λίστας αυτών των απειλών, σε ποσοστό 70%, οι CEO τοποθετούν – όπως είναι αναμενόμενο – την εξέλιξη της πανδημίας και τις υγειονομικές κρίσεις. Ακολουθεί με 54% το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια με 52% και αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.
Ειδικά στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, το γεγονός ότι τα στελέχη τη θεωρούν ως σημαντική απειλή, που μπορεί να επηρεάσει την επιχείρηση τους, δεν είναι τυχαίο. Βασική αιτία αποτελεί το γεγονός πως αρκετές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης και χρειάστηκε να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους σε αυτόν τον τομέα.
Είναι θετικό, πάντως, όπως διαπιστώνει η 24η Ετήσια Έκθεση CEO της PwC, ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες CEO (53%) έχουν ήδη συμπεριλάβει στη στρατηγική τους, δράσεις στοχευμένες στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Αισιοδοξία εν μέσω κρίσης
Πάντως, παρά τις όποιες ανησυχίες, οι Έλληνες CEO είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, ένα χρόνο μετά από την ανακήρυξη της πανδημίας COVID-19. Το 75% των στελεχών, ποσοστό ανάλογο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, δηλώνει αισιόδοξο, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση συγκριτικά με τις απαισιόδοξες προοπτικές του περασμένου έτους, όπου ο αντίστοιχος δείκτης άγγιζε μόλις το 23%. Η αισιοδοξία αυτή των Ελλήνων CEO επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά στην απόδοση της εταιρείας τους, καθώς το 39% αναφέρει πως τους επόμενους 12 μήνες οι προοπτικές των οργανισμών τους για αύξηση εσόδων είναι μεγάλη, ενώ αντίστοιχα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας το ποσοστό αυτό φτάνει το 55%.
“Μετά το “κύμα” της επιτάχυνσης της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, τη μεγαλύτερη επενδυτική προτεραιότητα αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Επιπλέον, η επένδυση στους εργαζομένους αποτυπώνει την ενίσχυση της αντίληψης αναφορικά με τον κρίσιμο ρόλο, που έχει το ανθρώπινο δυναμικό για την επιτυχή ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων”, διαπιστώνει η μελέτη.


Πηγή: sepe.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.