Quantcast
Επικουρική ασφάλιση: Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος - enikonomia.gr
share

Επικουρική ασφάλιση: Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος

δημοσιεύτηκε:

Το νομοσχέδιο για τη νέα μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου στο υπουργικό συμβούλιο και ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του να ολοκληρωθεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Παράλληλα επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και θα είναι κεφαλοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των νέων εργαζομένων θα αποταμιεύονται σε ένα ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων. Μερικά από τα βασικά σημεία του νέου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης είναι τα εξής:

1.Το σύστημα αυτό αφορά:
-τους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας .
– τους νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους τους οποίους είναι η επικουρική ασφάλιση ( π.χ μηχανικοί , δικηγόροι)
-Σε εθελοντική βάση όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους ( μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ηλικίας έως 35 ετών.
Επίσης επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στην σύνταξη ούτε στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο ισχύον σύστημα ασφάλισης.
2. Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη που θα βασίζεται στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του. Η επικουρική του σύνταξη θα εξαρτάται από τις αποδόσεις των επενδύσεων.
3. Εάν οι αποδόσεις των επενδύσεων είναι αρνητικές τότε θα υπάρχει η εγγύηση του κράτους και ο ασφαλισμένος θα πάρει πίσω μέσω της επικουρικής του σύνταξης τουλάχιστον τις εισφορές που κατέβαλλε σε πραγματικούς όρους, όπως έχει διαβεβαιώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.
4. Με το νέο επικουρικό σύστημα, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου κατοχυρώνεται το δικαίωμα επιστροφής των καταβληθεισών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
5 .Ίδιες με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης παραμένουν οι ασφαλιστικές εισφορές . Δηλαδή, το συνολικό ύψος για τους μισθωτούς είναι 6% και επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.
Ο ασφαλισμένος θα βλέπει στον «ατομικό» του κουμπαρά τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη ή τον ίδιο (εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο). Ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγξει τις αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου, όπως για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.
6. Η νέα επικουρική έχει ακριβώς τις ίδιες καλύψεις με τη σημερινή. Δηλαδή, μεταβιβάζεται ως σύνταξη χηρείας και εμπεριέχει κάλυψη για τυχόν αναπηρία.
7.Οι επενδύσεις.
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα συσταθεί ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων. Οι επενδύσεις θα γίνονται σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας από εποπτικές αρχές, ενώ θα καθορίζεται ανώτατη έκθεση ανά είδος επένδυσης προκειμένου να υπάρχει διασπορά του ρίσκου της αγοράς.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.