Quantcast
ΕΦΚΑ: Στο... κόκκινο τα έσοδα - Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές στα Ταμεία - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Στο… κόκκινο τα έσοδα – Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές στα Ταμεία

δημοσιεύτηκε:

Τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκαλούν «ζαλάδα» τόσο στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπερταμείου ασφάλισης όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το ταμείο είναι μείον, καθώς λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης και των υποχρεωτικών λουκέτων οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ.
Η εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αποκαρδιωτική. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών μειώθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αυξημένες κατά 124 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου στο enikonomia.gr μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους το έλλειμμα του υπερταμείου ασφάλισης έχει αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και μήνα με τον μήνα αυξάνεται, καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει διασωληνωμένη.
«Αν η οικονομία δεν ορθοποδήσει άμεσα το έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ» εξηγεί στο enikonomia.gr υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή την στιγμή σώζεται μόνο από τα έσοδα της μισθωτής απασχόλησης.
Σημαντική «ανάσα» δίνουν και τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ένα απ΄ αυτά που έχουν βοηθήσει αρκετά είναι η συμμετοχή του κράτος με χρήμα στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι αναστολές των συμβάσεων, καθώς και το πρόγραμμα Συν-εργασία. Δράσεις που δαμάζουν το φαινόμενο της ανεργίας, δίνουν «μικρές» αλλά χρήσιμες ανάσες στις επιχειρήσεις και κρατάνε ζωντανή την οικονομία.
Όπως είναι λογικό αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τα χρέη στα ταμεία, καθώς εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αρκετοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλουν και τις δόσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείται μια νέα «φουρνιά» οφειλετών λόγω Covid-19. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 37,8 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 234 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η κλιμάκωση αυτή σημειώθηκε κυρίως λόγω των πρόσθετων τελών ύψους 359,7 εκατ. Ευρώ, αλλά κυρίως λόγω της ένταξης νέων οφειλών στα ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ εντάχθηκαν 18.952 νέοι οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 62,4 εκατ. Ευρώ!

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.