Quantcast
«Νέκρωσε» η εστίαση σε ολόκληρη τη χώρα – Γεωργιάδης: Χρήματα για να δοθούν, δεν υπάρχουν - enikonomia.gr
share

«Νέκρωσε» η εστίαση σε ολόκληρη τη χώρα – Γεωργιάδης: Χρήματα για να δοθούν, δεν υπάρχουν

δημοσιεύτηκε:

«Νέκρωσε» η εστίαση σε ολόκληρη τη χώρα. Καφέ-μπαρ και εστιατόρια έχουν κατεβάσει ρολά.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πανδημία, ενώ ζητούν την παροχή ουσιαστικής οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και στους μειωμένους τζίρους.

Στην Αθήνα, η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι τραπεζάκια και καρέκλες που δεν… στρώθηκαν όπως κάθε πρωί με την ταμπέλα «κλειστόν» να κυριαρχεί. Νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της εστίασης στο κέντρο της Αθήνας.

Κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν ότι «δεν είμαστε χωροφύλακες» – αναφερόμενοι στα μέτρα και τους ελέγχους για την τήρησή τους- ενώ σε άλλα έγραφαν «πάρτε μέτρα τώρα».

Θεσσαλονίκη: Με «φέρετρο» έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Την «κηδεία» της εστίασης πραγματοποίησαν σήμερα επιχειρηματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους τοποθέτησαν ένα… φέρετρο μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Με τον ιδιαίτερο αυτόν τρόπο οι επιχειρηματίες έδειξαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ όπως εξαγγέλλουν «σήμερα κηδεύουμε την εστίαση με επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων 82.000 επιχειρήσεις».

Εντός του φέρετρου έχουν τοποθετήσει μάλιστα γαρύφαλλα από νυχτερινά κέντρα, ποτήρια, άδεια μπουκάλια από κρασιά, κατσαρόλες και μίξερ, ενώ το κηδειόχαρτο «υπογράφει» ο γνωστός οίκος τελετών, «Φάνης Μπαμπούλας και Υιός».

Ουρές για έναν καφέ… take away

Εργαζόμενοι, φοιτητές, καθώς και απλοί περαστικοί, σχηματίζουν ουρές έξω από ορισμένα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις -λόγω αυξημένου αριθμού πελατών- αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και στον δρόμο.

Υπεύθυνοι καταστημάτων που λειτούργησαν από το πρωί στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δήλωσαν στο ThessToday.gr ότι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 12 το μεσημέρι, ώρα κατά την οποία είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Ένωση Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Κατεβασμένα ρολά στα καταστήματα εστίασης και στην Ξάνθη

Ρολά κατέβασαν τα καταστήματα εστίασης στην Ξάνθη.

Το Σωματείο Καφέ – Μπαρ της περιοχής αλλά και ευρύτερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η ΟΕΒΕΞ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης, με κύριο αίτημα την παροχή ουσιαστικής στήριξης από πλευράς της πολιτείας.

Τόσο οι καφετέριες όσο και take away αλλά και τα καταστήματα εστίασης δεν «έστρωσαν» τραπεζάκια από νωρίς το πρωί της Τρίτης ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες τοποθέτησαν σχετική αφίσα στην είσοδο των καταστημάτων τους.

Μάλιστα προγραμματίστηκε και κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης με επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στις τοπικές Αρχές.

Η Ξάνθη αποτελεί μια περιοχή που ο κλάδος της εστίασης πλήττεται έντονα από την εφαρμογή των νέων μέτρων, λόγω του μικρού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης.

«Λουκέτο» και στην Κρήτη

“Λουκέτο” έβαλαν στα καταστήματά τους οι επιχειρηματίες της εστίασης σε όλη την Κρήτη.

Τόσο οι επιχειρηματίες της εστίασης στο Ηράκλειο όσο και το Συνδικάτο εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν στη Λότζια στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έχει διοργανωθεί, ενώ και οι εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί μέχρι τις 15:00 το απόγευμα.

Τι είπε ο Γεωργιάδης για το «λουκέτο» στην εστίαση


Για την απεργία στην εστίαση μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε μιλώντας στο OPEN, «είμαστε σε συνεννόηση με την εστίαση και τον κ. Καββαθά για πάρα πολλά θέματα καθημερινά, τα οποία λύνουμε. Οι άνθρωποι της εστίασης έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς όντως ο κλάδος, όπως κι άλλοι, έπαθαν μεγάλη ζημιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα με τα νέα μέτρα θεώρησαν ως μια καλή λύση την απεργία ορισμένοι, να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Αν είχαν απέναντί τους μια κυβέρνηση με κλειστές πόρτες που δεν τους άκουγε, να πω ότι επιλέγουν και αυτόν τον ακραίο τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ακόμη ότι «αυτή η κυβέρνηση ακούει. Ό, τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε «συνολικά δώσαμε 290 εκατ. στην εστίαση. Έχει πάθει ζημιά η εστίαση από τα νέα μέτρα που πήραμε με τα rapid test για τους ανεμβολίαστους; Επειδή εγώ είμαι πάντα ειλικρινής, η απάντηση είναι ναι, έχει πάθει ζημιά η εστίαση. Ειδικότερα σε περιοχές που είναι πολλοί οι ανεμβολίαστοι. (…)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ερώτημα είναι, είναι αυτή η ζημιά για διάστημα ενός, δύο, τριών εβδομάδων, όσο κρατήσουν τα μέτρα, τόσο μεγάλη ώστε να τεθεί ζήτημα επιβίωσης σε κάποιες επιχειρήσεις και να πρέπει το κράτος μετά από 42 δισ. να δώσει κι άλλα λεφτά; Η απάντηση είναι προς το παρόν όχι. Γιατί είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση των μέτρων και γιατί το κράτος δεν έχει για να δώσει. Άρα κάνουν απεργία χωρίς κανένα λόγο γιατί αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε επίσης ότι «εγώ συμμετείχα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, εκεί ήταν ο κλάδος της εστίασης, το λιανικό εμπόριο και όσοι πήραν το λόγο από το λιανικό εμπόριο είπαν ότι είναι απαράδεκτο να τα δίνεται μόνον στην εστίαση και όχι στο λιανεμπόριο. Πράγματι η εστίαση πήρε την μερίδα του λέοντος σε σύγκριση με το λιανικό εμπόριο».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.