Quantcast
Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει διάταξη για απόλυση ανεμβολίαστου εργαζομένου - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει διάταξη για απόλυση ανεμβολίαστου εργαζομένου – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχει διάταξη για τον COVID στο εργατικό δίκαιο να απολύονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων , Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών να απολυθούν είπε: “Δεν έχουμε φτιάξει ειδική δια΄ταξη για τον COVID στο εργατικό μας δίκαιο. Δεν υπάρχει τέτοιου είδους ειδική διάταξη”.

Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε το εάν ο ένας επιχειρηματίας απολύσει έναν ανεμβολίαστο εργαζόμενο άνω των 60 ετών και το τι θα κρίνει ένα δικαστήριο δεν το γνωρίζει.

Όσον αφορά στο εάν θα είναι καλυμμένος οικονομικά ένας εργαζόμενος που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί είπε ότι “στη γενική εργατική νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα μιας επιχείρησης για λόγους ανωτέρας βίας να απολύσει ένα εργαζόμενο” . Οι λόγοι ανωτέρας βίας ή η άρνηση του εργαζόμενου να εμβολιαστεί, αυτό δεν θα κριθεί εδώ από εμένα αλλά από το δικαστήριο , συμπλήρωσε και γνωστοποίησε ότι έχουν υπάρξει τέτοιου είδους απολύσεις και προσφυγές, συνεπώς θα υπάρξουν και σύντομα και οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις.


Και συνέχισε: “Οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι, διότι όντες μη εμβολιασμένοι θέτουν την επιχείρηση σε σοβαρό κίνδυνο” και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα: Εάν κάποιος ανεμβολίαστος εργαζόμενος έρθει σε επαφή με κρούσμα είναι υποχρεωμένος να μπει σε 14 ημέρες καραντίνα . Ωστόσο εάν εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε 14 ημέρες καραντίνα, εάν όμως μπει σε 14 ημέρες καραντίνα τον πληρώνει η επιχείρηση.
Συνεπώς μια επιχείρηση μπορεί να υποστηρίξει βασίμως ότι παθαίνει ζημία από το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί .
Γιατί αναγκάζεται να χάσει και τον υπάλληλο του για 14 ημέρες και να τον πληρώνει πάνω τόνισε και επανέλαβε ότι πρόβλημα για μια επιχείρηση είναι να έχει ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αυτό πρέπει κάθε εργαζόμενος να το λάβει υπόψη του.

Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ο εμβολιασμός των 60 και άνω, σε δέκα ημέρες θα έχουν εμβολιαστεί οι μισοί ανεμβολίαστοι
Μιλώντας για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες 60 ετών και άνω, είπε ότι ” φαίνεται ότι το μέτρο αυτό πηγαίνει εξαιρετικά καλά .Έχουν αυξηθεί 10 φορε΄ς τα ραντεβού πρώτης δόσης της ηλικιακής ομάδας 60 και άνω εκεί που είναι και το βασικό πρόβλημα στο σύστημα υγείας. Εάν ο ρυθμός αυτός κρατήσει και τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε ξεπεράσει τον στόχο που είχαμε αρχικά θέσει για τη λειτουργία του μέτρου που είναι τουλάχιστον οι μισοί από αυτή την ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστούν ε΄τσι ώστε να ενισχυθεί το τοίχος ανοσίας και να μειωθεί η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας “.





Θα υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων;
Στην ερώτηση εάν θα ληφθούν πιο σκληρά μέτρα Χριστουγέννων είπε ” θα έχουμε καταπληκτικές ωραίες εορτές των Χριστουγέννων , με γεμάτα τα καταστήματα , με κόσμο χαρούμενο στους δρόμους .Δεν θα συζητάμε καθόλου σήμερα για click away.Δεν θα χρειάζεται να πάω εγώ να κάνω ελέγχους όπως έκανα πέρυσι τέτοια εποχή και να με βρίζουν οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων. Ο κόσμος θα κάνει τα ψώνια του και θα κλείσουμε την χρονιά παρά πολύ καλά. Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.