Quantcast
Ιστορίες τρέλας στον ΕΦΚΑ: Του ζήτησαν υπεύθυνη δήλωση ότι είναι εν ζωή - enikonomia.gr
share

Ιστορίες τρέλας στον ΕΦΚΑ: Του ζήτησαν υπεύθυνη δήλωση ότι είναι εν ζωή

δημοσιεύτηκε:

Ζήτησαν από φορολογούμενο, υπεύθυνη δήλωση ότι είναι εν ζωή.

Καθημερινές ιστορίες τρέλας στονΕΦΚΑφέρνει στο φως η “Καθημερινή”. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ζήτησαν από Έλληνα φορολογούμενο, για να επιβεβαιώσει χρόνο ασφάλισής του στο εξωτερικό, να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι ζει. Κάτι που επιβεβαιώνει μάλιστα και ο ίδιος ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ που παραλαμβάνει την αίτηση επισημαίνοντας ότι “υπέγραψε ενώπιoν μου”.

Η ταλαιπωρία Φινλανδού πολίτη
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι ενός Φινλανδού πολίτη. Όπως αναφέρει σε επιστολή τους προς τον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: “Αγαπητέ υπουργέ, επικοινωνώ μαζί σας διότι ντρέπομαι και είμαι απογοητευμένος από συγκεκριμένες πρακτικές του υπουργείου σας. Είμαι Φινλανδός πολίτης και ζω στην Ελλάδα. ..Δικαιούμαι σύνταξη από το φιλανδικό κράτος αλλά ακόμη και η απλούστερη διαδικασία σε άλλα κράτη, σίγουρα στη Φινλανδία, δηλαδή να πάρω τη σύνταξη μου, στην Ελλάδα γίνεται αδύνατη καθώς θα πρέπει να διεκπεραιωθεί μέσω του ΕΦΚΑ”.

Επιστολές σαν και αυτές καθώς και τηλεφωνήματα και email δέχεται κατά δεκάδες το υπουργείο Εργασίας αλλά και ο ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ιστορίες αδιανόητες με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δομές που τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως καλοσχηματισμένοι μηχανισμοί επιβράδυνσης ή ματαίωσης οποιασδήποτε απόπειρας για έγκυρη και έγκαιρη διεκπεραίωση και μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων.

Γιατί πώς θα μπορούσε να εξηγήσει ο Φινλανδός πολίτης που ζει, εργάζεται και επενδύει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, από το 2011, το γεγονός ότι υπέβαλε τα χαρτιά για τη σύνταξη του πριν από 1 χρόνο όμως η αίτηση του αντί να σταλεί στην Φιλανδία προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί από εκεί παραμένει ακόμη στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου ανέγγιχτη. Μάλιστα και ύστερα από πολλές και απέλπιδες προσπάθειες πριν από 1 μήνα κάποιος υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι έχει γίνει μετακόμιση των γραφείων και όλες οι αιτήσεις είναι ακόμη σε κούτες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσει ξανά μαζί τους, του χρόνου.



Οι εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ

Στην Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής του e-ΕΦΚΑ από τους 120 εργαζόμενους μόνο οι 50 έχουν γνώσεις Πληροφορικής. Μόλις το 9% των υπαλλήλων απασχολείται στην έκδοση των συντάξεων .Απαιτούνται 15 μήνες για να αγοραστούν υπολογιστές και εκτυπωτές -για μια περίοδο οι υπάλληλοι τύπωναν έγγραφα στο σπίτι τους -και 4 μήνες για να φουλάρει βενζίνη το αυτοκίνητο που μετέφερε τους φακέλους με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης στα κεντρικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.