Quantcast
ΕΚΤ: Επέκρινε το σχέδιο νόμου του Σόιμπλε για την εκκαθάριση των τραπεζών - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Επέκρινε το σχέδιο νόμου του Σόιμπλε για την εκκαθάριση των τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκρινε ένα σχέδιο νόμου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο που θα γίνεται η εκκαθάριση και εξυγίανση των γερμανικών τραπεζών, με το οποίο διασφαλίζεται η αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σε περιπτώσεις χρεοκοπίας.

Με επίσημη τοποθέτησή της, η ΕΚΤ σημείωσε ότι τα κράτη – μέλη οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις νέες εποπτικές αρμοδιότητές της κατά τη σύνταξη νομοθετικών διατάξεων για τις τράπεζες και την εποπτεία τους. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, την τοποθέτηση αυτή ζήτησε το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο νόμου του Σόιμπλε μεταβιβάζει, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες για την έκδοση αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου και τα σχέδια για τις τράπεζες και την εξυγίανσή τους στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κάτι που έως τώρα ήταν υπόθεση της εποπτικής αρχής BaFin, που υπάγεται με τη σειρά της στο υπουργείο του Σόιμπλε.

Η ΕΚΤ, ωστόσο, έχει την άποψη ότι η ίδια πρέπει να είναι η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εποπτεία των σημαντικών μεγάλων τραπεζών. Διαφορετικά, όπως σημειώνει η ΕΚΤ στη γνωμοδότησή της, ένας κατακερματισμός των κανονισμών θα έβλαπτε τόσο την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ όσο και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Πηγή: Spiegel OnLine

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.