Quantcast
ΔΝΤ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών σε κρίση - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών σε κρίση

δημοσιεύτηκε:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του μία νέα έκθεση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες – μέλη του, στην οποία εντάσσεται και η προοπτικής αναδιάρθρωσης των χρεών.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση IMF Annual Report 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε τον Μάιο του 2013 μία έκθεση (staff paper), με τίτλο: «Αναδιάρθρωση κρατικού χρέους – Πρόσφατες εξελίξεις και συνέπειες για το πλαίσιο πολιτικής και το νομικό πλαίσιο του ΔΝΤ» και ενέκρινε ένα πρόγραμμα εργασίας που βασίζεται στην ενίσχυση προσεγγίσεων που βασίζονται στην αγορά όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρατικών κρίσεων χρέους.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δανεισμού του ΔΝΤ, την ενίσχυση των ρητρών συλλογικής δράσης στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων και την επανεξέταση του πλαισίου για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (official sector involvement).

Για το πλαίσιο του δανεισμού, τον Ιούνιο του 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε την έκθεση (staff paper) με τίτλο: «Το πλαίσιο δανεισμού του ΔΝΤ και το κρατικό χρέος – προκαταρκτικές σκέψεις». Η βασική εστίαση της έκθεσης ήταν το πλαίσιο της κατ’ εξαίρεση πρόσβασης χωρών στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ – το πλαίσιο, με το οποίο το ΔΝΤ πιθανότατα θα πρέπει να κάνει δύσκολες κρίσεις για το αν το χρέος ενός μέλους είναι βιώσιμο (με υψηλή πιθανότητα).
Με βασικό στόχο της μείωσης του κόστους της αντιμετώπισης κρίσεων για τους πιστωτές και οφειλέτες, και συνολικά για το σύστημα, η έκθεση παρουσίασε δύο δυνατές κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δανεισμού του ΔΝΤ: Την καθιέρωση της επιλογής μίας «αναδιάταξης του χρέους» (debt reprofiling), ώστε να καταστεί το πλαίσιο του δανεισμού πιο ευέλικτο, όταν το χρέος αξιολογείται ως βιώσιμο, αλλά όχι με υψηλή πιθανότητα, και την εξάλειψη της συστημικής εξαίρεσης (του δανεισμού, δηλαδή, μεγαλύτερων ποσών σε μία χώρα απ’ ότι δικαιολογείται από την εισφορά της στο Ταμείο). «Καμία απόφαση δεν ελήφθη για τις προταθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε από τις υπηρεσίες να ετοιμάσει πρόσθετη έκθεση που θα συζητηθεί το 2016», σημειώνεται.
Όσον αφορά στις ρήτρες συλλογικής δράσης, τον Οκτώβριο του 2014 το Συμβούλιο συζήτησε την έκθεση (staff paper) με τίτλο: «Ενισχύοντας το πλαίσιο των συμβάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από συλλογική δράση στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους». Η έκθεση περιλάμβανε συστάσεις για να βελτιωθεί στο μέλλον η προσέγγιση των συμβάσεων (των ομολόγων) με βάση την αγορά για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα συλλογικών δράσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.