Quantcast
Τσίπρας: Μάχες για κόκκινα δάνεια, αγορά εργασίας, ΔΕΗ και Δημόσια Περιουσία - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Μάχες για κόκκινα δάνεια, αγορά εργασίας, ΔΕΗ και Δημόσια Περιουσία

δημοσιεύτηκε:

Στα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας αναφέρθηκε στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως επίκεινται οι μάχες σε τέσσερα βασικά ζητήματα.

Α) Για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων : Στόχος είναι η εξασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν. Μάλιστα, θα συγκροτηθεί ενδιάμεσος φορέας μεταξύ δανειστών- οφειλετών ώστε να επιτυγχάνεται η εξωδικαστική επίλυση των υποθέσεων. Στόχος είναι επίσης η αποφυγή αγοράς των κόκκινων δανείων από τα επονομαζόμενα distress funds.

Β) Για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας: Στόχος είναι η επαναφορά του θεσμού των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ προσανατολισμός της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των διακρίσεων στην αγορά εργασίας.

Γ) Στόχος επίσης είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει μεν το άνοιγμα της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Δ) Η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας ώστε να εξασφαλιστούν οι ευνοϊκοί όροι για το δημόσιο συμφέρον και όχι να μετατραπεί σε έδαφος πελατειακών εξυπηρετήσεων συγκεκριμένων επενδυτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.