Quantcast
Ανδρεάδης: Απαραίτητη η επαναφορά του ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα - enikonomia.gr
share

Ανδρεάδης: Απαραίτητη η επαναφορά του ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα

δημοσιεύτηκε:

Την αδήριτη ανάγκη επαναφοράς των συντελεστών του ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα προκειμένου να επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις προέταξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΕΤΕ.

«Την ώρα που οι γειτονικές και ανταγωνίστριες χώρες κάνουν το αντίθετο ή φθάνουν στο σημείο να κηρύσσουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες, η Ελλάδα υπερφορολογεί και βγάζει εκτός διεθνούς ανταγωνισμού το πιο ισχυρό εξαγώγιμο προϊόν της. Η γεωπολιτική συγκυρία στη γειτονιά μας, ίσως μας δίνει, ακόμα, όπως προανέφερα, μία μικρή παράταση, όμως ένα είναι σίγουρο: Η συνεχής αύξηση φόρων είναι μια πολιτική που αποδεδειγμένα, πλέον, ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και οδηγεί σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα. Αυτό θα συμβαίνει όσο το ελληνικό κράτος δεν δίνει απόλυτη προτεραιότητα και δεν εξαντλεί κάθε διαθέσιμο σύγχρονο μέσο και εργαλείο για την επίτευξη του ενός κομβικού στόχου, την «πηγή», όλης αυτής της κατάστασης: τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Διαφορετικά, η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη. Για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για έναν τομέα με θετική επίδραση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας».

 

Αναδιάρθρωση των δανείων

και αποκατάσταση εμπιστοσύνης


Ο ίδιος προέκρινε την αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών  κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση εκκαθάρισης από τους αγοραστές των προβληματικών τους δανείων. Θεωρούμε λανθασμένη την επιλογή, να προκριθεί η πώληση των NPLs σε μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας σε hedge funds. Αντί αυτού, θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν με πολύ υψηλότερα ποσοστά τα δάνεια των καθ’ όλα βιώσιμων επιχειρήσεων, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτών αποτελεί τη μοναδική δίοδο προσέλκυσης νέων επενδύσεων: «Ο μόνος τρόπος να αναστραφούν οι υφεσιακές τάσεις που προκαλούνται από την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας, είναι η εισροή νέων κεφαλαίων, η ανάταση της επιχειρηματικότητας μέσω αναπτυξιακών εργαλείων και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τότε θα έπρεπε, ήδη, να μιλάμε πάνω σε αυτές τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε αυτές τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κράτους και επενδυτή είναι ίσως η σημαντικότερη συνθήκη για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα. Και άμεση προϋπόθεση για αυτήν την εμπιστοσύνη, είναι πρώτα απ’όλα, η ύπαρξη σταθερού επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου». 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.