Quantcast
Οξεία αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ για τις υπερτιμολογήσεις στο φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Οξεία αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ για τις υπερτιμολογήσεις στο φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Αιχμές για την «περίεργη ανοχή» στις επιχειρούμενες στρεβλώσεις της αγοράς αερίου, την οποία επιδεικνύουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αφήνει η ΕΒΙΚΕΝ με ανακοίνωσή της, στην οποία ζητά την παρέμβαση των αρχών Ανταγωνισμού ώστε να αρθούν επιχειρούμενες υπερτιμολογήσεις στο φυσικό αέριο εκ μέρους των Εταιρειών Παροχής.

«Με την ανακοίνωση των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτεται ο εκβιασμός που συντελείται στην αγορά φυσικού αερίου με θύματα την ελληνική Πολιτεία, την κοινωνία και τους καταναλωτές. Ομολογείται μάλιστα κυνικά και το ύψος αυτού του εκβιασμού: 284 εκ. ευρώ για την «αναπόσβεστη» αξία επενδύσεων!

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την προκλητική αναφορά της ανακοίνωσης των ΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία «…τα τιμολόγια πρόσβασης που θα εκδοθούν θα στηρίζονται στην κοινά αποδεκτή μεθοδολογία, που προβλέπει τον ετήσιο υπολογισμό του απαιτούμενου εσόδου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την αναπόσβεστη αξία επενδύσεων (συνολικού ύψους άνω των 284 εκ. € έως το 2014 για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. & την ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε.)…» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ.

Με την αναφορά αυτή επιχειρείται όχι μόνο να νομιμοποιηθεί η νέα πρόσφατη αύξηση της τιμής του αερίου κατά 20% – με την αύξηση του τέλους διανομής στα 4€/Mwh- αλλά και να προεξοφληθεί περαιτέρω αύξηση της τιμής, προκειμένου να καλυφθούν και οι αναπόσβεστες επενδύσεις ύψους 284 εκ. ευρώ!

«Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων και Αρχών, καθώς το διακύβευμα είναι χιλιάδες θέσεις εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.