Quantcast
Eurobank: Οι λόγοι που η ύφεση θα είναι μικρότερη φέτος - enikonomia.gr
share

Eurobank: Οι λόγοι που η ύφεση θα είναι μικρότερη φέτος

δημοσιεύτηκε:

Τους λόγους για τη μικρότερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος αναλύει η Eurobank στην εβδομαδιαία έκθεσή της, με τίτλο: “7 ημέρες οικονομία”.

Όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές φαίνεται να συμφωνούν για μικρότερη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ το 2015 (-1,3%) έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης (-2,3%).

Η πρόβλεψη για ύφεση -2,3% το 2015 ισοδυναμούσε με συρρίκνωση -5,4% του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο 2015. Με βάση τη νέα πρόβλεψη (ανεπίσημα στοιχεία), η ύφεση για το 2ο εξάμηνο 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί στο -3,45%.

Σε όρους τριμήνων, τη μεγαλύτερη συμβολή στην ύφεση φέτος προβλέπεται να έχει το 4ο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αρνητικής επίδρασης στην εγχώρια ζήτηση και στην παραγωγικότητα των δημοσιονομικών μέτρων, καθώς και της διάχυσης των επιπτώσεων του μέτρου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank, η αναθεώρηση της ύφεσης για το 2015 αποτέλεσε προϊόν δύο παραγόντων: 1ον, είχε υποεκτιμηθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας το 2014 και 2ον, είχαν υπερεκτιμηθεί οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Είναι αλήθεια πως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είχαν «συνηθίσει» να λειτουργούν υπό συνθήκες ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας οπότε ήταν καλύτερα προετοιμασμένες στο να αντιμετωπίσουν το μέτρο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η τράπεζα, τα σημάδια της προβλεπόμενης ύφεσης για το 3ο τρίμηνο 2015 είναι ήδη ορατά και αποτυπώνονται στα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2015. Για παράδειγμα ο δείκτης οικονομικού κλίματος (όλες οι παρατηρήσεις για το 3ο τρίμηνο 2015 είναι διαθέσιμες) σημείωσε σημαντική πτώση το 3ο τρίμηνο 2015. Ο εν λόγω δείκτης παρουσιάζει ισχυρή θετική συσχέτιση με την ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ (συντελεστής θετικής συσχέτισης 0,89).

Το ίδιο ισχύει και για το δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο (συντελεστής θετικής συσχέτισης 0,90). Η τελευταία διαθέσιμη παρατήρηση του συγκεκριμένου δείκτη είναι για τον Ιούλιο 2015. Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή ήταν της τάξης του -7,34% (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) ενώ η μηνιαία μεταβολή ήταν -4,61% (-1,38% τον Ιούνιο, εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο αποτελεί ένα καλό βαρόμετρο για την πορεία της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, κατ’ επέκταση και του πραγματικού ΑΕΠ, λόγω του υψηλού μεριδίου της ιδιωτικής κατανάλωσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.