Quantcast
Έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές – Ποιοι θα πληρώσουν - enikonomia.gr
share

Έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές – Ποιοι θα πληρώσουν

δημοσιεύτηκε:

Το σχέδιο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, επαναφέρει η κυβέρνηση στο προσκήνιο, ως «αντίβαρο» στην μεγάλη περικοπή των συντάξεων.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επανέφερε το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, συνδέοντάς το  με το μέλλον των επικουρικών συντάξεων. Ή εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περικόπτονται οι επικουρικές, ή αυξάνουν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να βρεθεί το ισοδύναμο, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση ήθελε να πάρει πίσω από το καλοκαίρι τις μειώσεις που έγιναν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και των εργαζόμενων τον Ιούλιο του 2014 έτσι ώστε να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων η οποία ήρθε τελικώς μέσα από την επιβολή της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας.

Μέχρι τώρα, ο «χάρτης» περιελάμβανε αλλαγές στις εισφορές του ΟΓΑ αλλά και του ΟΑΕΕ. Το υπουργείο Εργασίας όμως, φαίνεται να επαναφέρει στο προσκήνιο και το θέμα του ΙΚΑ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν αυτοί που είχαν μπλοκάρει το καλοκαίρι την πρόταση της κυβέρνησης να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές στα επίπεδα προ του Ιουλίου 2014 (29% για τους εργοδότες αντί για 25% που είναι σήμερα). ΟΙ δανειστές ακύρωσαν το μέτρο με τη λογική ότι θα ακύρωνε στην πράξη κάθε προσπάθεια για μείωση της ανεργίας. Το αν θα περάσει αυτή τη φορά, είναι κάτι που και πάλι εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος στη χθεσινή του συνέντευξη.

Για τις εισφορές του ΟΓΑ, επίκειται… τριπλασιασμός εισφορών κάτι που δεν αρνήθηκε ο υπουργός. Το μόνο που είπε είναι ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον ΟΓΑ. Όσο για τον ΟΑΕΕ, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών είναι προγραμματισμένο να συνδεθούν με τον τζίρο των επαγγελματιών. Το αν θα υπάρξουν και κάποιοι που θα βγουν ευνοημένοι από το νέο σύστημα θα φανεί στην πράξη αν και δεν θεωρείται πιθανό. Ο λόγος είναι ότι από τους περίπου 700.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εισφορές πληρώνουν περίπου οι μισοί. Το έλλειμμα του ταμείου ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο η οποία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών να επιφέρει μειώσεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.