Quantcast
Μοσκοβισί: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα αν θέλετε τα 2 δις ευρώ - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα αν θέλετε τα 2 δις ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

«Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι την Δευτέρα για να πάρετε την δόση των 2 δις ευρώ», ήταν το μήνυμα του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Οικονομίας και Φορολογίας της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

 «Υπάρχουν δύο τρία θέματα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και το Eurorgroup της Δευτέρας, τα οποία ολοκληρώνουν και το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων της Ελλάδας και θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ. Αν δεν κλείσουν, η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη, αλλά είμαι αισιόδοξος» είπε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά η συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση έχει βελτιωθεί πολύ.

Τόνισε επίσης ότι, αν υπάρξει συμφωνία, την Δευτέρα θα πρέπει να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. «Η ολοκλήρωση και αυτών των θεμάτων πιστεύω ότι είναι εφικτή μέχρι και το τέλος του χρόνου» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Πάντως ο Γάλλος επίτροπος για τα δημοσιονομικά, αφού αναγνώρισε ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι πολύ καλός διαπραγματευτής, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν, με αναπτυξιακή προοπτική.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ακόμη ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε και το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζεται ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα.  «Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν κάποια πρώτα βήματα, θα πρέπει να γίνουν και άλλα, ώστε να ενισχυθούν οι τράπεζες και να προστατευτούν οι καταθέσεις των καταθετών» είπε ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για τον αν η εκταμίευση των 10 δις ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών συνδέεται με την επιτυχία της αξιολόγησης.

 Στο θέμα του χρέους τόνισε ότι θα υπάρξει σταδιακή προσέγγιση μέχρι και την τελική συμφωνία, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά θα πρέπει να συγκεντρώνει την πολιτική συμφωνία όλων των κρατών μελών.

 

Λύση του χρέους ως τα Χριστούγεννα

 

Το ζήτημα του χρέους θα λυθεί έως τα Χριστούγεννα του 2015, όπως έχει δεσμευθεί η Κομισιόν, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «Έχουμε δεσμεύσεις ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν πριν τα Χριστούγεννα του 2015», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ σημείωσε ότι «ήδη έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο».

Στο ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε επίσης να αναφερθεί στα ανοιχτά θέματα, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τις καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. Τόνισε πάντως ότι «θα πρέπει στα θέματα αυτά να εξαντληθεί το περιθώριο του διαλόγου, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση αφού υπάρχουν «κάποια πράγματα που γίνονται και κάποια που δεν γίνονται» όπως είπε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.