Quantcast
Καραμούζης (Eurobank): Το 90% της ΑΜΚ θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές - enikonomia.gr
share

Καραμούζης (Eurobank): Το 90% της ΑΜΚ θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές

δημοσιεύτηκε:

Το 90% της ΑΜΚ της Eurobank,  θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Νίκος Καραμούζης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης. Όπως ανέφερε, με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων αν η ΑΜΚ γίνονταν το 2016.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε επίσης ότι οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank αύξησαν τη συμμετοχή τους στα 453 εκατ. ευρώ από 253 εκατ. ευρώ πριν.Επίσης, οι βασικοί μέτοχοι προτίθενται να αυξήσουν τη συμμετοχή κατά 131 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συμμέτοχη τους να φτάσει στο 28,6% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Από τη μεριά του, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, επισήμανε ότι η τράπεζα έδειξε ανθεκτικότητα και είναι αυτή με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες . Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εργαζόμενους της Eurobank, οι οποίοι, όπως είπε δημιουργούν αξία για τους μετόχους. Η ΑΜΚ είναι καλυμμένη κατά τα 3/4, ενώ η ανταλλαγή ομολόγων σε μετοχές έφρασε στα 720 εκατ. ευρώ.

 

Στα 2,04 δισ. ο στόχος της ΑΜΚ

 

Η Eurobank ανακοινώνει ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισµός (Single Supervisory Mechanism) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγνώρισε την ανερχόµενη σε €83 εκ. δράση κεφαλαιακής ενίσχυσης που µειώνει το κεφαλαιακό έλλειµµά της, το οποίο προσδιορίστηκε από τη Συνολική Αξιολόγηση, και οφείλεται στη θετική διαφορά µεταξύ των πραγµατοποιηθέντων προ-προβλέψεων κερδών του εννεαµήνου 2015, έναντι του εκτιµώµενου ποσού που είχε συµπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Βάσει αυτής της αναγνώρισης, το µέγιστο ποσό που η Eurobank επιδιώκει να αντλήσει µέσω της προτεινόµενης αύξησης µειώνεται στα €2.039 εκ. από €2.122 εκ. που ανακοινώθηκε στις 4 Νοεµβρίου 2015.

Η Eurobank ανακοινώνει επίσης ότι:

α) το συνολικό ποσό των δεσµεύσεων κάλυψης που έχει λάβει από ορισµένους Επενδυτές (όπως αυτοί ορίζονται στην από 12 Νοεµβρίου 2015 ανακοίνωση της Eurobank)αυξήθηκε σε περίπου €453 εκ. από περίπου €353 εκ. ως αποτέλεσµα της µερικής εξάσκησης του δικαιώµατος που είχαν ορισµένοι εξ αυτών για περαιτέρω αύξηση του ποσού της δέσµευσης κάλυψής τους (κατά τα διαλαµβανόµενα στην εν λόγω ανακοίνωση), και

β) το υπόλοιπο επιπλέον ποσό κατά το οποίο ορισµένοι από αυτούς του Επενδυτές δικαιούνται να αυξήσουν την αντίστοιχη δέσµευση κάλυψή τους ανέρχεται πλέον σε περίπου €131 εκ. από περίπου €231 εκ. Οι δεσµεύσεις κάλυψης των Επενδυτών εξακολουθούν να τελούν υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ως άνω ανακοίνωση.

Τέλος, η Eurobank ανακοινώνει ότι προτίθεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την προσφορά προς θεσµικούς επενδυτές την Τρίτη, 17 Νοεµβρίου 2015 και ώρα (Ηνωµένου Βασιλείου) 17:00, η οποία ενδέχεται να επισπευσθεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.