Quantcast
ΕΕ: Μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και μείωση φόρων στα κατώτερα στρώματα - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και μείωση φόρων στα κατώτερα στρώματα

δημοσιεύτηκε:

Τις προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη της ΕΕ παρουσίασαν σήμερα Πέμπτη ο Επίτροπος για θέματα της Νομισματικής Ένωσης Βάλντις Ντομπρόβσκις, μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και την Μαριάν Θύσσεν, Επίτροπο για θέματα εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις είναι αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μιας πιο «ευέλικτης και ασφαλούς» αγοράς εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου των υπηρεσιών και να αυξηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και η καινοτομία. Όπως ανέφερε, ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Ευρώπης αυξάνεται διαρκώς, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στο ασφαλιστικό και υπάρχει άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης του.

Για τους λόγους αυτούς, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζουν σε τέσσερα σημεία, ενώ προτεραιότητα στις συστάσεις της Κομισιόν αποτελούν τα πολιτικά αντίμετρα για τις μακροοικονομικές ανισότητες και την οικονομική σύγκλιση των κρατών μελών.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ακαμψία (για παράδειγμα κλειστά επαγγέλματα) αλλά και να μειωθούν οι φόροι στα κατώτερα στρώματα. Σημαντική είναι επίσης η μεταρρύθμιση και διαφοροποίηση των φορολογικών συστημάτων και τέλος η μείωση του δημόσιου χρέους και η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Μεταξύ άλλων, ο Λιθουανός Επίτροπος υπογράμμισε πως παρά τη μέτρια ανάκαμψη της Ευρωζώνης, «βλέπει» σημαντικά προβλήματα και τόνισε πως ο μόνος δρόμος για σταθερή ανάπτυξη είναι η οικονομική σύγκλιση των κρατών-μελών.  

Ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη πίεσης των κρατών-μελών για υιοθέτηση μέτρων που τονώνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, λαμβάνοντας ως παράδειγμα τις καλύτερες πρακτικές άλλων κρατών μελών.

Σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία της ζώνης του ευρώ αποτελούν, όπως σημείωσε, το υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις, η μη αντιμετώπιση τους δημιουργεί προβλήματα στην προσέλκυση επενδύσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.