Quantcast
Οι φόροι του 2016 – Πόσα θα πληρώσουμε και πότε για να μαζευτούν 45 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Οι φόροι του 2016 – Πόσα θα πληρώσουμε και πότε για να μαζευτούν 45 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, που θα φθάνουν κάθε μήνα στα 3,8 δισ. ευρώ. ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2016 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ.

Η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήδη υπάρχει φόβος για μείωση της εισπραξιμότητας ακόμα και στους φόρους εισοδήματος και ακινήτων.

Από τα 3,8 δισ. ευρώ, περίπου το 1,5 δισ. ευρώ –ή το 40% όλων των φορολογικών εσόδων- θα διατίθεται κάθε μήνα μόνο για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου. Οι δαπάνες για την επιχορήγηση των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και γενικότερα του συστήματος περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, χρειάζεται τουλάχιστον 1,15 δισ. ευρώ επιπλέον για να λειτουργήσει. Που σημαίνει τελικώς, ότι το 60% των φόρων που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι κάθε μήνα, διατίθεται μόνο για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Τα ποσά προκύπτουν από τη μηνιαία κατανομή τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν το 2016 στο πλαίσιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Τα νούμερα, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της Βουλής αυτή την εβδομάδα η οποία είναι αφιερωμένη στη συζήτηση και στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ανοίξει ο δρόμος και για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, και για το ασφαλιστικό αλλά και για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2016-2019.

Όπως προκύπτει από την μήνα-προς μήνα προσέγγιση, ο χειρότερος μήνας στον οποίο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τα περισσότερα, θα είναι ο Ιούλιος καθώς οι φόροι του μήνα θα ανέλθουν συνολικά στα 5,367 δισ. ευρώ.

Αυτό θα συμβεί γιατί τον συγκεκριμένο μήνα έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθεί και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ του 2016.

Δεύτερος χειρότερος μήνας είναι ο Δεκέμβριος, ο οποίος παραδοσιακά είναι ο μήνας καταβολής των τελών κυκλοφορίας, ενώ τρίτος χειρότερος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος κατά τον οποίο επίσης θα συμπέσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ με τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός, έγινε από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτήν, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2016, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου και ο φόρος να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις όπως και πέρυσι: Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Είναι πολύ πιθανό, ο προγραμματισμός να αλλάξει. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όσον αφορά στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Όλα συσσωρεύτηκαν για το τελευταίο 4μηνο με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εκτοξευτούν.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι εφόσον πράγματι καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος Απριλίου, τότε να αλλάξει ο νόμος και να επισπευστεί η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ή οι δόσεις να γίνουν περισσότερες) έτσι να μην φορτώνονται φορολογικά όλα τα βάρη στο 2ο εξάμηνο.

Το τι περιμένει τους φορολογούμενους το 2016, από φόρους, και οι στόχος του οικονομικού επιτελείου για να εισπραχθεί το ποσό των 45 δις ευρώ, συνοψίζεται στα εξής:

Ιανουάριος: 4η δόση του ΕΝΦΙΑ – Στόχος είσπραξης: 3.662 δισ. ευρώ

Φεβρουάριος: 5η δόση του ΕΝΦΙΑ – Ξεκινά η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – Στόχος είσπραξης: 3,718 δισ. ευρώ

Μάρτιος-Απρίλιος: υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Στόχος είσπραξης: 2,772 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 3,209 δισ. ευρώ για τον Απρίλιο

Μάιος: 1η δόση φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τέλους επιτηδεύματος – Εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων για το 2016 – Στόχος είσπραξης: 2,708 δισ. ευρώ

Ιούνιος: 1η δόση του φόρου ακινήτων – Στόχος είσπραξης: 3,371 δισ. ευρώ

Ιούλιος: 2η δόση του φόρου εισοδήματος και 2η δόση του φόρου ακινήτων – Στόχος είσπραξης: 5,367 δισ. ευρώ

Αύγουστος: 3η δόση φόρου ακινήτων – Στόχος είσπραξης: 3,869 δισ. ευρώ

Σεπτέμβριος: 3η δόση φόρου εισοδήματος και 4η δόση φόρου ακινήτων – Στόχος είσπραξης: 4,345 δισ. ευρώ

Οκτώβριος: 5η δόση φόρου ακινήτων – Στόχος είσπραξης: 3,886 δισ. ευρώ

Νοέμβριος: 6η δόση φόρου ακινήτων – Στόχος είσπραξης: 4,095 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος: 7η δόση φόρου ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας – Στόχος είσπραξης: 4,612 δισ. ευρώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.