Quantcast
Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτές είναι οι νέες δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για επενδυτικά σχέδια - enikonomia.gr
share

Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτές είναι οι νέες δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για επενδυτικά σχέδια

δημοσιεύτηκε:

Τα στοιχεία για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων που  έχουν υπογραφεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 για επενδυτικά σχέδια, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόκειται για 41 συμβάσεις που αφορούν στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των ισάριθμων επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Πρόγραμμα, διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια, από το  (ΤΑΑ) προέρχονται  549,4 εκατ. ευρώ, μέσω εμπορικών τραπεζικών, και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

Τα επενδυτικά σχέδια

Το 43% των επενδυτικών σχεδίων που έχουν  συμβασιοποιηθεί εμπίπτει στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου.  Το υπόλοιπο 57%  επενδυτικών σχεδίων εντάσσεται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη».  Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό στόχο και ψηφιακό στόχο του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στο «Ελλάδα 2.0»  210 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προωλεπόμενα από το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμός, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.

Στο δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» συμμετέχουν τα εξής πιστωτικά ιδρύματα:

  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ),
  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD),
  • Εθνική Τράπεζα,
  • Τράπεζα Πειραιώς,
  • Alpha Bank,
  • Eurobank,
  • Optima Bank,
  • και Παγκρήτια Τράπεζα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.