Quantcast
Φορείς αμπελοοινικού κλάδου: Αδύνατη η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί από 1/1/2016 - enikonomia.gr
share

Φορείς αμπελοοινικού κλάδου: Αδύνατη η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί από 1/1/2016

δημοσιεύτηκε:

Επιστολή προς τον Τρύφωνα Αλεξιάδη έστειλαν οι φορείς του αμπελοοινικού τομέα υποστηρίζοντας πως η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί θεωρείται αδύνατη από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Όπως υποστηρίζουν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), δεν είναι εφικτή η εφαρμογή του μέτρου από την έναρξη του νέου έτους, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων και της αοριστίας που έχουν τα στοιχεία του αμπελοοινικού τομέα και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση φορολογικής αποθήκης.

Παράλληλα, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου, θεωρούν επιτακτική ανάγκη την απόσυρση του, καθώς, όπως σημειώνουν, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα τόσο στις εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, όσο και στις επιχειρήσεις οίνου συνεταιριστικές και ιδιωτικές που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε οριακά επίπεδα βιωσιμότητας.

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί θα πλήξει κυρίως τα χαμηλής τιμής κατηγορίας προϊόντα, τα οποία προορίζονται για λαϊκή κατανάλωση, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής οινοπαραγωγής, αφού η κατανάλωση τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπισθεί στα φθηνά κρασιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, οι φορείς του κλάδου αναφέρουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ο δηλούμενος όγκος της ελληνικής οινοπαραγωγής είναι αμφισβητούμενος και ένα μεγάλο μέρος του, που αφορά την χωρική οινοποίηση, είναι δύσκολο να εντοπισθεί αφού για την πρακτική αυτή δεν υποβάλλονται δηλώσεις.

Παράλληλα, προσθέτουν, ένα τμήμα των οινοπαραγωγών που διακινεί προϊόντα από σταφύλια εκτός αμπελουργικών μητρώων (π.χ. από παράνομες φυτεύσεις αμπελιών), θα εκφύγει των διαδικασιών καταβολής του ΕΦΚ. Κατά συνέπεια οι φορείς του αμπεοοινικού τομέα εκτιμούν τα προσδοκώμενα έσοδα θα είναι κατά πολύ μικρότερα, αφού η φορολογητέα οινοπαραγωγή δεν ξεπερνά τα 1.200.000 εκατόλιτρα ετησίως.

Σημειώνεται τέλος ότι έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συνέλευση του κλάδου για τις 10 Δεκεμβρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.