Quantcast
Αλλάζουν όλα στους φόρους με τις e-αποδείξεις - enikonomia.gr
share

Αλλάζουν όλα στους φόρους με τις e-αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλες αλλαγές στο μέτρο της σύνδεσης του αφορολογήτου με τις αποδείξεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με το νέο μέτρο θα αλλάξουν όλα όσα ίσχυαν για τις αποδείξεις.  Το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες, πρόκειται να προωθήσει δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Το πρώτο είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου οι ελεγκτές να έχουν άμεση εικόνα για να τον τζίρο τους.

Το δεύτερο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου, που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών. Ειδικότερα με σχετική διάταξη θα καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ, το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Στο εξής με βάση τη νέα ρύθμιση το αφορολόγητο θα “χτίζεται” μόνο μέσα από αγορές με τη χρήση πλαστικού χρήματος που θα κάνει ο φορολογούμενος. Και επειδή οι δαπάνες αυτές προκύπτουν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάθε κάρτα θα απαλλαγούν από το μαρτύριο της συλλογής των αποδείξεων.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Μέσω της διασταύρωσης των δαπανών αυτών των φορολογούμενων με τον τζίρο που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογητέας ύλης που σήμερα αποκρύπτεται.

Θα μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι (άνω των 75 ή 80 ετών) και κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

Μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι (άνω των 75 ή 80 ετών) και κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις αλλαγές στη φορολογία που θα γίνουν το 2016 βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στη φορολογία των αυτοκινήτων με αλλαγές που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Το θέμα αυτό έχει αποκαλύψει πρώτο το enikonomia.gr  και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.