Quantcast
Καραμούζης: Συνεργασία με διεθνείς φορείς για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων - enikonomia.gr
share

Καραμούζης: Συνεργασία με διεθνείς φορείς για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχει άλλο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη που να έχει τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών και να έχει ελεγχθεί πλήρως τρεις φορές με ενδελεχή stress tests, δήλωσε ο Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link για την ελληνική οικονομία στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στη Eurobank, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank ούτε και των μετόχων της, να πουλήσουν μαζικά προβληματικά δάνεια από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, γιατί μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με μεταφορά / εκχώρηση υπεραξίας σε τρίτους και θα λειτουργούσε εις βάρος των μετόχων και τελικά και της τράπεζας.

Η Eurobank έχει διαμορφώσει σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και έχει επάρκεια προβλέψεων, αλλά θα συνεργασθεί και με εξειδικευμένους διεθνείς φορείς διαχείρισης προβληματικών δανείων με στόχο να αξιοποιήσει την εμπειρία τους και να εισάγει σύγχρονες αποτελεσματικές τεχνικές και μοντέλα διαχείρισης, σημείωσε ο πρόεδρος της Eurobank.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να εκδιώξουμε τους ιδιοκτήτες από τις κατοικίες τους και τους επιχειρηματίες από τις επιχειρήσεις τους, αλλά για να συνεργαστούμε μαζί τους για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα δημιουργούν αξία και για τους ίδιους και για την Τράπεζα και για την οικονομία.», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

                                 Ισχυρή θωράκιση 94 δισ. ευρώ

 

Μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων και δεν θα χρειαστεί άλλες αυξήσεις, εκτός αν η χώρα εισέλθει σε νέα περιπέτεια εξόδου από το ευρώ, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν:
– υψηλό απόθεμα προβλέψεων ύψους 57 δισ. ευρώ με κάλυψη των επισφαλών δανείων σε ποσοστό πάνω από 65%, ενώ,
– τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών προσεγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ ή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17,6%, από τους υψηλότερους της Ευρώπης με μέσο όρο στην Ευρωζώνη κάτω από 13%.

Το άθροισμα των βασικών κεφαλαίων και των προβλέψεων αποτελεί μια ισχυρή θωράκιση συνολικού ύψους 94 δισ. ευρώ έναντι ενός χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων, με βάση το διευρυμένο ορισμό της Τράπεζας Ελλάδος, συνολικού ύψους 116 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα προ προβλέψεων κέρδη (εξαιρουμένης της Finansbank) διαμορφώνονται σε 4,2 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για επιπρόσθετες προβλέψεις, αν η κατάσταση χειροτερεύσει, πριν να αρχίσουν να απομειώνονται τα ίδια κεφάλαια.

Με την παραπάνω επάρκεια κεφαλαίων και την εκτιμώμενη επιστροφή στην κερδοφορία των τραπεζών το 2016, διαμορφώνονται πολύ ικανοποιητικές προϋποθέσεις για να επανέλθουν οι τράπεζες στη βασική τους δουλειά, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, της ανάπτυξης και των πελατών, προσέθεσε.

Ιδιαίτερα ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες αν η ισχυρή κεφαλαιακή θέση των τραπεζών συνοδευτεί με τη βελτίωση της ρευστότητας, κυρίως με την επιστροφή των καταθέσεων και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξέλιξη η οποία προϋποθέτει την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, τη διαμόρφωση του σταθερού πολιτικού κλίματος και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.