Quantcast
Βαρουφάκης: Ποτέ δεν ήταν στόχος μας η πλήρης διαγραφή του χρέους - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Ποτέ δεν ήταν στόχος μας η πλήρης διαγραφή του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Σε αποκαλύψεις για το έργο που είχε επιτελέσει όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του BBC. “Ποτέ δεν ήταν στόχος μας η πλήρης διαγραφή του χρέους της Ελλάδας. Δεν ήταν ποτέ ένα θέμα που έθεσα στο Eurogroup”, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως τονίζει “Η πρόταση, πάνω στην οποία είχαμε συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα δύο χρόνια, ένα έξυπνο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού χρέους. Αυτό θα προσέφερε στην Ελλάδα μια ανάσα στην Ελλάδα, τέτοια που οι επενδυτές θα γύριζαν ξανά στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι έχει ανακάμψει η φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους”.

Αναφερόμενος στο τρίτο πακέτο βοήθειας των 86 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα, ανέφερε ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στο ελληνικό κράτος. Ενα μικρό μέρος θα πάει στις ελληνικές τράπεζες και το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηγματοδότηση των υφιστάμενων (μη βιώσιμων) δανείων της τρόικας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη από χρήματα. Μία θέση που χρησιμοποιεί ως βάση για να καταγγείλει πως τις τράπεζες τις έκλεισε η ΕΚΤ και ότι ο εκβιασμός είχε απλά ως στόχο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές και όχι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση είχε και ένα μικρό πλεόνασμα, αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας την υπόνοια ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποχώρησε για να μη καταστραφεί η Ελλάδα, αλλά γιατί τον πίεσαν οι δανειστές για τα δικά τους συμφέροντα.

Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα διαψεύδει ότι υπήρχε διαφωνία με τον Γιώργο Χουλιαράκη, σχετικά με τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης, ενώ διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε την Θεωρία των Παιγνίων στις διαπραγματεύσεις.

Επίσης διαψεύδει ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο Τσίπρας διαφώνησε μαζί του λέγοντας ότι δε μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.  Διαψεύδει και ότι πριν από κάθε κίνησή του ενημέρωνε τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος τέλος στο δημοψήφισμα, τόνισε το 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε “Οχι” μας έδωσε εντολή για τα εξής:

– Δεν θέλουμε μία σύγκρουση με τη Ευρώπη

– Δεν Θέλουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη

– Όμως αν η Γερμανία μας απειλήσει για μια ακόμη φορά με Grexit, τότε ας συγκρουστούμε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.