Quantcast
S&P: Υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών από την Ελλάδα το 2016 - enikonomia.gr
share

S&P: Υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών από την Ελλάδα το 2016

δημοσιεύτηκε:

Νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s στην Ελλάδα, εξαιτίας των νέων μέτρων λιτότητας που προωθούνται, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με την ενδεικτική έκθεση για το ημερολόγιο των αξιολογήσεων που εξέδωσε ο οίκος, η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε θα αξιολογηθεί η επίδραση των νέων μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί, ενώ σύμφωνα με τον οίκο, αν και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Σύμφωνα με τον S&P, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία θα κριθεί από τις οικονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες.

Μόνο αν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να λάβει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επίσης, ο οίκος επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει και στην σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ο οίκος τονίζει επίσης ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Εξαιρετικής σημασίας επίσης είναι η επαναφορά του waiver, η οποία και θα επαναπροσδιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος της κυβέρνησης συνεχίζοντας τη μετακύλιση των εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που διακρατούν.

Ωστόσο, ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας παραμένει για την Ελλάδα, εξαιτίας των αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και των επιπλέον περικοπών που θα χρειαστούν σε περίπτωση εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών.

Η επιβεβαίωση της ελληνικής αξιολόγησης «CCC+» το γεγονός ότι η οικονομία εξαρτάται από τον ρυθμό επιστροφής στην ομαλότητα και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Το σταθερό outlook που ο οίκος δίδει για την Ελλάδα αντανακλά την πεποίθησή του πως σε ορίζοντα 12 μηνών οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση κρίνονται ισορροπημένοι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.