Quantcast
Κύμα αιτήσεων για ένταξη στο νόμο Κατσέλη - enikonomia.gr
share

Κύμα αιτήσεων για ένταξη στο νόμο Κατσέλη

δημοσιεύτηκε:

Ασυγκράτητο κύμα αιτήσεων δέχονται τα Ειρηνοδικεία αυτές τις ημέρες, από τους δανειολήπτες που σπεύδουν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Το κύμα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες υποχρέωσε τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή να εκδώσει εγκύκλιο για παράταση από 15 ημέρες μέχρι ένα μήνα που οφείλουν να δίνουν τα Ειρηνοδικεία που παραλαμβάνουν και πρωτοκολλούν αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών 3869/2010, οι οποίες αιτήσεις δεν είναι πλήρεις ή δεν τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις τράπεζες μέχρι 31.12.2015.

Από το νέο έτος τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για τα προβληματικά δάνεια,  περιορίζοντας το εύρος προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά όρια.

Να σημειωθεί ότι όσοι καταφεύγουν τώρα στον νόμο Κατσέλη δεν έχουν τον περιορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 300.000 ευρώ για ένα άτομο και φθάνει έως και τις 450.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθενται εισοδηματικά όρια με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 120.000 έως 180.000 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία) για τον άγαμο και φθάνει στις 200.000 έως 260.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, είναι σαφές ότι λειτουργεί ως κίνητρο για άμεση προσφυγή στον νόμο από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών που δεν θα προστατεύονται από την αρχή του χρόνου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.