Quantcast
Κονστάντσιο (ΕΚΤ): Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει ξεπερασθεί - enikonomia.gr
share

Κονστάντσιο (ΕΚΤ): Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει ξεπερασθεί

δημοσιεύτηκε:

Η ελληνική κρίση έχει πλέον ξεπερασθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Börsen-Zeitung, προσθέτοντας ότι είναι πλέον ευθύνη της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε ερώτηση, σε ποιο βαθμό η παρά λίγο έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στο ευρώ, ο Κονστάντσιο απάντησε:
«Μόνο μία χώρα μπορεί να αποφασίσει η ίδια να φύγει από το ευρώ, δεν μπορεί να εκδιωχθεί νομικά, αν και μπορεί να ασκηθεί πίεση. Ωστόσο, για να γίνει εντελώς σαφές: Η ΕΚΤ δεν έχει λόγο όσον αφορά στην ένταξη ή την έξοδο μίας χώρας. Έχουμε την αρμοδιότητα να διασφαλίσουμε την ενότητα της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Τώρα, αναφορικά με το ερώτημά σας: Κάθε συζήτηση για την ενδεχόμενη έξοδο μίας χώρας εξασθενεί τη νομισματική ένωση συνολικά και επίσης σημαίνει πρόσθετα οικονομικά κόστη για όλες τις χώρες. Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει ξεπερασθεί».

Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι η Αθήνα βρίσκεται και πάλι πίσω όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε:
«Υπάρχει μία συμφωνία και είναι τώρα ευθύνη της Ελλάδας – και επίσης των άλλων χωρών της Ευρωζώνης – να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Ο Κονστάντσιο σημείωσε ότι το δίδαγμα από την κρίση στην Ευρωζώνη είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση εντός της νομισματικής ένωσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.