Quantcast
Οι εκροές καταθέσεων θέτουν σε κίνδυνο την άρση των capital controls - enikonomia.gr
share

Οι εκροές καταθέσεων θέτουν σε κίνδυνο την άρση των capital controls

δημοσιεύτηκε:

Για τις εκροές καταθέσεων που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι αποταμιευτές δεν πιστεύουν ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές θα είναι λιγότερο επικίνδυνος απ’ ό,τι το 2015, γράφει το Bloomberg.

Παραθέτει, μάλιστα, στοιχεία της ΤτΕ σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Νοέμβριο του 2015 υποχώρησαν στα 120,9 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που συνιστά χαμηλό 12ετίας.

Παράλληλα, ρεκόρ σημειώθηκε και όσον αφορά τα χρήματα που «έφυγαν» από τις τράπεζες τους τελευταίους 12 μήνες και τα οποία ανέρχονται στα 43 δισ. ευρώ.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταθετών μπορεί να εκτροχιάσουν τον στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα για άρση των capital controls.

Η απροθυμία για την επιστροφή των καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό εμποδίζει και τη δυνατότητα των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά, τη στιγμή που η κυβέρνηση παλεύει για να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση.

Τα stress tests της ΕΚΤ αποκάλυψαν μία τρύπα 14,4 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας των κόκκινων δανείων, της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας, τις ακριβές απαιτήσεις για επείγουσα χρηματοδότηση και των αυστηρών περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων.

Οι ιδιώτες επενδυτές κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς οι μετοχές των τραπεζών έχασαν το 93% της αξίας τους το 2015.

Η κυβέρνηση κάλυψε τα υπόλοιπα με 5 δισ. ευρώ έκτακτο δανεισμό από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, τη στιγμή που η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των μετοχών του δημοσίου σχεδόν μηδενίστηκε τον Νοέμβριο.

Έστω κι αν ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει τους καταθέτες ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, εκείνοι παραμένουν απρόθυμοι να φέρουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω, ενώ η κυβέρνηση είναι σε διαμάχη με τους πιστωτές για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.    

Το ασφαλιστικό είναι ανάμεσα στις βασικές προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.    

«Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών» ανέφεραν σε σημείωμά τους προς πελάτες οι αναλυτές της Euroxx Securities Γιάννης Σινάπης και Βαγγέλης Καρανίκας, προσθέτοντας ότι η πρόοδος θα είναι αργή, εξαιτίας της πολιτικής σταθερότητας και της μέτριας εφαρμογής του προγράμματος από την κυβέρνηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.