Quantcast
Ρούτε: Αυξάνει την πίεση στην Τουρκία να περιορίσει τη ροή μεταναστών - enikonomia.gr
share

Ρούτε: Αυξάνει την πίεση στην Τουρκία να περιορίσει τη ροή μεταναστών

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τη στάση της Τουρκίας μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου και αυξάνει την πίεση στην κυβέρνησή της να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που περνάνε στην Ελλάδα.

Είναι «κρίσιμης σημασίας» να επιβραδυνθεί η εισροή μεταναστών από την Τουρκία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στο Άμστερνταμ με αξιωματούχους των Βρυξελλών, καθώς η χώρα του ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ.

«Ο αριθμός (των μεταναστών) πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους σημερινούς αριθμούς», δήλωσε ο Ρούτε.

Στο τέλος Νοεμβρίου, η ΕΕ συμφώνησε με την Άγκυρα ότι η Τουρκία θα λάμβανε μέτρα για να μειώσει τη ροή των μεταναστών σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια 3 δις. ευρώ που θα λάμβανε. Ωστόσο, στο τέλος του Δεκεμβρίου, περίπου 90.000 μετανάστες είχε φθάσει στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας, έναντι λίγο περισσότερων από 100.000 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Frontex.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Τουρκία, θα επιστρέψει την Κυριακή στην Άγκυρα για να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να μειώσει σημαντικά τις ροές των μεταναστών.

Η ΕΕ «απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιημένη» με ότι έχει κάνει έως τώρα η Τουρκία, δήλωσε ο Τίμερμανς, προσθέτοντας ότι «το μόνο σημείο αναφοράς είναι η μείωση των αριθμών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αριθμοί παρέμειναν σχετικά μεγάλοι, επομένως πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.