Quantcast
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!» - enikonomia.gr
share

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!»

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου  Δασόπουλου

 

Δύσκολο το πρώτο βήμα για την επίτευξη της συμφωνίας από την Βουλή αλλά τα χειρότερα έπονται καθώς σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει και την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Σε επίπεδο προαπαιτούμενων η Ελλάδα έκανε νωρίς το πρωί με κάποιες ώρες καθυστέρηση ένα πρώτο θετικό βήμα για την νέο μνημόνιο με τα πρώτα από τα μέτρα να ψηφίζονται με απόλυτη πλειοψηφία 229 ψήφων.

Το ζητούμενο όμως και για την Ελλάδα και για τους πιστωτές της είναι όμως και για την Ελλάδα αλλά και για τους πιστωτές είναι η Κυβέρνηση να μπορεί να υλοποιήσει όχι μόνο τα πρώτα αλλά όλα τα πακέτα μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή τα 32 όχι υα 6 παρών και η μια αδικαιολόγητη απουσία δεν δίνει πολλές εγγυήσεις.

Συνεπώς σήμερα ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να αποδείξει ότι η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα που ψηφίστηκαν νωρίς σήμερα των πρωί αλλά τα μέτρα δύσκολα και επώδυνα που έπονται και αφορούν:

1. Το ξήλωμα όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την αραχή του χρόνου και δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς Από αυτά εξαιρείται μόνο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Την πρόβλεψη για κονδύλια κάλυψης του δημοσιονομικού αντίκτυπου της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση στις συντάξεις του 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή κοινώς συμφωνημένα ισοδύναμα μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.

3. Πολιτικές μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, περίοδοι εκπτώσεων, άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το γάλα και τα αρτοποιεία (πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ σε επόμενο βήμα), όπως και το άνοιγμα κρίσιμων μακροοικονομικά κλειστών επαγγελμάτων (για παράδειγμα οι μεταφορές με πλοία).

Σύμφωνα με την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι κατασκευές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα.

Στην αγορά ενέργειας, η πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (εκτός αν μπορούν να βρεθούν άλλα μέτρα που να έχουν ισοδύναμη επίδραση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς).

4. Την αγορά εργασίας. Να προχωρήσει σε αυστηρή αναθεώρηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του συνδικαλισμού και των συλλογικών απολύσεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνεται από τους Θεσμούς. Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτών των αξιολογήσεων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

5. Την δημιουργία ενός αναβαθμισμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση.

Σε ένα δεύτερο κομμάτι που δεν είχε την ομόφωνη συμφωνία των υπουργών οικονομικών ζητούσε να αποτιμηθούν από ανεξάρτητο εκτιμητή η αξία των υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου ή να μεταφερθεί κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας 50 δις ευρώ σε ταμείο στο Λουξεμβούργο με ελληνική διοίκηση. Μάλιστα πρότεινε το ταμείο αυτό να είναι το Institution for Growth.

6. Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, με την εφαρμογή ενός προγράμματος , υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης.

Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, με βάση ένα πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

7. Την αποδοχή από μέρους της Αθήνας των ελέγχων από τους θεμσούς εντός της χώρας για να βελτιωθεί η εφαρμογή του προγράμματος και η εποπτεία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς σε όλα τα προσχέδια των νομοσχεδίων στις σχετικές περιοχές με επαρκή χρόνο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στο κοινοβούλιο.

8. Την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών (bail in).

 

Πρόβλημα ακόμη με το ΔΝΤ

Μέσα σε όλα η Ελλάδα θα πρέπει να επαναφέρει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ. Στο θέμα αυτό είναι σαφές ότι δεν φτάνει μόνο η καταβολή των δύο δόσεων ύψους 2 δις ευρώ.

Θα πρέπει να υπάρξει παράλληλα συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ταμείου για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πριν λίγες ώρες ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι πιστωτές μας δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν σε μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Κάτι τέτοιο όμως θα γίνει το νωρίτερο μέσα στον Οκτώβριο.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.