Quantcast
Πράετ (ΕΚΤ): Χωρίς τον ELA η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και θα έβγαινε από το ευρώ - enikonomia.gr
share

Πράετ (ΕΚΤ): Χωρίς τον ELA η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και θα έβγαινε από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι στην ελληνική περίπτωση ο μηχανισμός έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήταν ζωτικής σημασίας εξέφρασε ο Πέτερ Πράετ, εκτελεστικό στέλεχος της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ομιλίας του.

Ο μηχανισμός ELA ήταν απαραίτητος για την Ελλάδα, καθώς διασφάλισε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Αν είχαμε διακόψει τον ELA, οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπούσαν και η χώρα θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, μια απόφαση που υο Ευρωσύστημα δεν θα μπορούσε να λάβει χωρίς να παραβιάσει τη Συνθήκη», επεσήμανε, μάλιστα, ο Πράετ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΚΤ συνέχιζε να εγκρίνει την παροχή επιπλέον ρευστότητας στην Ελλάδα για όσο χρονικό διάστημα εκτιμούσε ότι οι προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς ήταν θετικές.

«Η αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες πάγωσε όταν κατέστη φανερό ότι οι συνθήκες δεν ήταν πλέον θετικές», είπε ο Πράετ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.