Quantcast
Κρίσιμο 48ωρο για την έναρξη της αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

Κρίσιμο 48ωρο για την έναρξη της αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Κρίσιμο 48ωρο για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, αφού από τις επαφές που θα γίνουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και αύριο σε επίπεδο ευρωζώνης, θα κριθεί πότε θα τελειώσει η καθυστέρηση που αποκαλείται τεχνική επεξεργασία και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Απέναντι στην αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από συνέδριο που συμμετείχε στους Δελφούς, τίποτα ακόμη δεν είναι δεδομένο.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές , φοβούνται την καθυστέρηση, αφού μαζί με την όξυνση του προσφυγικού με το κλείσιμο των βορείων συνόρων μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Γι αυτό και προσπαθούν να επισπεύσουν την επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα προχωράει κανονικά και να κλείσει το ένα από τα δύο μέτωπα.

«Βαρόμετρο» των εξελίξεων θα αποτελέσει η ομάδα του ΔΝΤ, η οποία δείχνει όλο αυτόν τον καιρό να κάνει μια δική της διαπραγμάτευση, θέτοντας παράλληλα τους δικούς της όρους για όλα τα θέματα.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχουν ομολογήσει με τον τρόπο τους, ότι η αξιολόγηση καθυστερεί λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων του Ταμείου. Ως γνωστό, δεν κάνει πίσω στην απαίτηση για περικοπή των συντάξεων ως μέρος της λύσης για το ασφαλιστικό, ενώ ζητά και εφεδρικά μέτρα για να αποδεχθεί ότι ο λογαριασμός βγαίνει και για φέτος αλλά και για την τριετία 2016 -2018.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού στη Σύνοδο των G20 στη Σανγκάη προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλγφγκανγκ Σόϊμπλε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η χθεσινή συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ως στόχο να θέσει σε εγρήγορση και την ελληνική πλευρά, ώστε να σβήσουν και οι τελευταίες κόκκινες γραμμές και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Αν υπάρχει παρέμβαση και προς την πλευρά του ΔΝΤ, όπου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, θα φανεί από τη σημερνή τηλεδιάσκεψη που θα γίνει με τους επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΣΜ εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working group). Στη συνεδρίαση που θα γίνει για την προετοιμασία του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, θα πέσουν στο τραπέζι οι προτάσεις από όλες τις πλευρές. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι με την λήξη της θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν οι δανειστές  θα έρθουν στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας όπως αναμένουν κάποιοι ή θα πρέπει να περιμένουμε και τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.