Quantcast
Τράπεζες: Ερχονται αλλαγές στις «bad banks» - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Ερχονται αλλαγές στις «bad banks»

δημοσιεύτηκε:

Τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών μέσω αλλαγών στην οργανωτική τους δομή εξετάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας είχε χθες συνάντηση με τους ειδικούς εκκαθαριστές των 12 bad banks.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης οι ειδικοί εκκαθαριστές ενημέρωσαν το διοικητή της ΤτΕ ΕΛΛ +1,08%, κ. Γ. Στουρνάρα για την πρόοδο των μέχρι τώρα διαδικασιών ανάκτησης κεφαλαίων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους στόχους που έχουν θέσει.

 

Ειδικές εκκαθαρίσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τη συνένωση των ειδικών εκκαθαρίσεων υπό ένα νομικό πρόσωπο και την άσκηση κεντρικής διαχείρισης. Στο νέο σχήμα η κάθε υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζα θα αποτελεί γενική διεύθυνση και ο εκκαθαριστής θα λειτουργεί αντίστοιχα ως γενικός διευθυντής.

Με τη συνένωση, θα δημιουργηθεί η απαραίτητη κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει αφενός τη μείωση των εξόδων διαχείρισης φακέλων, αφετέρου την αποτελεσματικότερη τακτική ανάκτησης καθώς θα συντονισθούν ενέργειες εναντίον οφειλετών. Ταυτόχρονα, θα τεθούν χρονικοί και ποσοτικοί στόχοι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

 

Επιστροφή κεφαλαίων

Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία οι υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες επέστρεψαν στο ΤΧΣ 277 εκατ. ευρώ, ενώ επιστροφή κεφαλαίων υπήρξε και στο ΤΕΚΕ από τις Proton και TBank που είχαν πάρει κεφάλαια από το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Μέσα στις προσεχείς ημέρες οι 12 υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες θα πιστώσουν σε ΤΧΣ και ΤΕΚΕ μέρος των κεφαλαίων που ανέκτησαν εντός του 2014.

Το ΤΧΣ αναπληρώνοντας και το Ταμείο Εγγυοδοσίας κατέβαλε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έξι συνεταιριστικών και έξι εμπορικών τραπεζών το ποσό των 13,5 δισ. ευρώ. Ως τις 30 Ιουνίου 2014 έχει ήδη διαγράψει απαιτήσεις ύψους 10,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΧΣ, στο μέλλον θα ανακτηθούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι στα 3,1 δις ευρώ τις εισπράξεις από τις ειδικές εκκαθαρίσεις.

Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο καθώς το Ταμείο επιδιώκει να ανακτήσει το 22% των κεφαλαίων που έβαλε στις υπό ειδική εκκαθάριση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.