Quantcast
Μοσκοβισί: Η Κομισιόν αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Την ικανοποίησή του για την «καταρχήν συμφωνία» μιας «δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος», εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

 

O Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στις πλέον αντίξοες συνθήκες και επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τη χώρα. Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από το 15% του ΑΕΠ το 2009 σε 1,6% του ΑΕΠ το 2014 και τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι ισοσκελισμένος. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το 2015 θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά τη Γερμανία. «Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας» δήλωσε στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί, «όμως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή».

 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, ο επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις ήταν εντατικές, ότι η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν «εποικοδομητική, ανοιχτή και αποφασιστική», αλλά η αξιολόγηση δεν ήταν δυνατό να κλείσει τις προσεχείς ημέρες.

 

«Από τη μία υπήρχε σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς. Από την άλλη η πρόοδος δεν ήταν τόσο ταχεία όσο θα ήλπιζε κάποιος, ή όσο θα έπρεπε να ήταν για να κλείσει η αξιολόγηση τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί. «Γι’ αυτό συμφωνήθηκε επί της αρχής, έως ότου επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη, η τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για δύο μήνες. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση που θεωρώ ότι είναι η πιο συνετή που θα μπορούσε να υπάρξει» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.

 

Τέλος, επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφθεί πολύ σύντομα την Αθήνα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.