Quantcast
Εσοδα 1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία έως το τέλος του έτους - enikonomia.gr
share

Εσοδα 1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία έως το τέλος του έτους

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Με γεωμετρική πρόοδο πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις ένταξης οφειλετών στη νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναφέρουν ότι ο στόχος ρύθμισης οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους είναι εφικτός, αφού μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου είχαν εγκριθεί 30.354  αιτήσεις, με τις εισπράξεις να υπολογίζονται σε 27,7 εκατ.  ευρώ. Το σύνολο των υπό ρύθμιση οφειλών ανήλθαν στα 602,8 εκατ. ευρώ.

 

Εσοδα ρεκόρ στο ΙΚΑ
Τα υψηλότερα έσοδα καταγράφει το ΙΚΑ, ενώ ένας στους δύο οφειλέτες στον ΟΑΕΕ έσπευσε να ενταχθεί στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα:

– Στο ΙΚΑ έχουν εγκριθεί  12.510 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών 400,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου φτάνουν τα 17,4 εκατ. ευρώ.

– Στον ΟΑΕΕ έχουν εγκριθεί  15.063 αιτήσεις  για ποσό οφειλής 178 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί  8,6 εκατ. ευρώ.  

– Στον ΟΓΑ οι αποφάσεις είναι 1.485, έχουν ρυθμιστεί οφειλές 12,3 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις ανέρχονται σε 211.923 ευρώ.

– Στο ΕΤΑΑ έχουν υπάρξει 1.296 αιτήσεις για συνολικές οφειλές 11,4 εκατ. ευρώ.

 

Δύσπιστοι οι δανειστές
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν και εκφράζουν τις ενστάσεις τους, για την τελική επιτυχία της ρύθμισης, καθώς εκφράζουν τη δυσπιστία τους σχετικά με το ότι οι οφειλέτες θα καταβάλλουν ανελλιπώς τις δόσεις τους για 8 συνεχόμενα έτη.

Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρέθηκε στην Αθήνα για την αξιολόγηση του έργου ενοποίησης του μηχανισμού είσπραξης εισφορών με τη φορολογική διοίκηση, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης της συνέπειας των οφειλετών μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.  

Μάλιστα το ΔΝΤ επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβίβαση των βεβαιωμένων οφειλών των ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών και  των αυτοαπασχολουμένων στο ΚΕΑΟ.

Συγκεκριμένα για το ΕΤΑΑ, το ύψος των μη βεβαιωμένων οφειλών ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ αντιστοιχούν σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ.

 

Τηλεφωνικές «ενημερώσεις»

Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες τηλεφωνικής ενημέρωσης των οφειλετών, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με επιστολή του προς τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, ζητεί μεταξύ άλλων, να προχωρούν σε  τηλεφωνική όχληση – ενημέρωση των οφειλετών. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να υποβάλλουν στη διοίκηση σε ειδικό δελτίο, «στοιχεία τηλεφωνικού έργου ειδοποίησης οφειλετών» Οι ενημερώσεις αυτές, θα μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και «με την αξιοποίηση του υπερωριακού χρόνου απασχόλησης κατά το προσεχές πεντάμηνο», τονίζεται ρητά στην ανακοίνωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.