Quantcast
Μαζική αγορά εταιρικών τίτλων από την ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Μαζική αγορά εταιρικών τίτλων από την ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Πρόγραμμα μαζικής αγοράς εταιρικών τίτλων έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Μέχρι χθες η Φρανκφούρτη επένδυε δεκάδες δισεκατομμύρια μόνο σε κρατικά ομόλογα, χωρίς ωστόσο να πετύχει το στόχο μιας γενναίας ανόδου του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Από την Τετάρτη η ΕΚΤ γίνεται, κατά κάποιο τρόπο, πιστωτής μικρών ή και μεγάλων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα CSPP (Corporate Sector Purchase Programme) δίνει τη δυνατότητα στην Φρανκφούρτη να αγοράζει πλέον και εταιρικούς τίτλους φερέγγυων επιχειρήσεων με έδρα χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Εξαιρούνται τίτλοι δημοσίων τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος, αρκεί μια και μοναδική καλή «βαθμολόγηση» από κορυφαίο οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για να αγοράσει η ΕΚΤ τίτλους μιας επιχείρησης. Ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι οίκοι έχουν διαφορετική γνώμη. Η ΕΚΤ πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τα ποσά που σχεδιάζει να επενδύσει. Υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 3-10 δισεκατομμύρια το μήνα. Η ευρωτράπεζα θα ανακοινώνει από τις 18 Ιουλίου και πέρα από ποιες επιχειρήσεις διαθέτει εμπορικά ομόλογα. Ο σχετικός κατάλογος θα ανανεώνεται κάθε Δευτέρα.

Οφέλη και για τις εταιρίες του ευρωπαϊκού νότου;


Στις προθέσεις της ΕΚΤ είναι να αγοράσει εταιρικά ομόλογα όχι μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις από ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης αλλά και από μικρομεσαίες εταιρίες από την νότια Ευρώπη. Σύμφωνα ωστόσο με τον Φίλιπ Γισδάκη, ειδικό του τραπεζικού κολοσσού UniCredit, η ΕΚΤ θα δυσκολευθεί να αγοράσει τίτλους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διότι για αυτές, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει αξιολόγηση επενδύσεων.

Αρκετοί οικονομολόγοι αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος μαζικής αγοράς εταιρικών τίτλων, μιας και κατά την εκτίμησή τους οι κανόνες που διέπουν την αγορά δεν είναι σαφείς. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ έχει αφήσει, μέχρι στιγμής, αναπάντητο το ερώτημα, τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία μια επιχείρηση, της οποίας τίτλοι βρίσκονται στην κατοχή της Φρανκφούρτης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ειδικοί που επικρίνουν το πρόγραμμα CSPP, αφού κατά την εκτίμησή τους, μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα φθηνότερη χρηματοδότηση σε εταιρίες κολοσσούς, οι οποίες γίνονται, με τον τρόπο αυτό, ακόμα πιο ισχυρές. Έτσι σε περίπτωση που η γερμανική Bayer εκδώσει εταιρικούς τίτλους για να μπορέσει να εξαγοράσει την αμερικανική Monsanto, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα, συγχρηματοδοτώντας, στην ουσία, την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρίας σπόρων του κόσμου.

Ήδη ομάδα γερμανών οικονομολόγων και επιχειρηματιών έχει καταφύγει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κατά του προγράμματος αγοράς εταιρικών τίτλων από την ΕΚΤ. Ένα από τα κύρια επιχειρήματά τους είναι ότι οι μεγάλοι χαμένοι της πολιτικής της Φρανκφούρτης θα είναι και πάλι οι φορολογούμενοι. Διότι για το πρόγραμμα CSPP εγγυώνται οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, με τα κεφάλαια που συνεισφέρουν στην ΕΚΤ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.