Quantcast
Το 63% των Γερμανών λέει «όχι» σε νέα υποψηφιότητα της Μέρκελ για την καγκελαρία - enikonomia.gr
share

Το 63% των Γερμανών λέει «όχι» σε νέα υποψηφιότητα της Μέρκελ για την καγκελαρία

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Cicero ( αντίστοιχο των αμερικανικών The New Yorker και The Atlantic) το 63% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να παραμείνει καγκελάριος η Αγγελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά κρατίδια, τα δύο τρίτα των γερμανών πολιτών τάσσονται κατά της τέταρτης θητείας την καγκελαρίου. Η απόρριψη της καγκελαρίου έχει εθνικές διαστάσεις, αφού το ποσοστό είναι στα δυτικά 63,8% και στα ανατολικά κρατίδια 64,8%. Μάλιστα στά ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξωνίας το ποσοστό φτάνει το 79% αντίστοιχα, ενώ πιο ενθαρρυντικά είναι για την καγκελάριο τα ποσοστά στα δυτικά κρατίδια της Βρέμης και του Σλέσβιχ Χόλσταϊν όπου κατά τη Μέρκελ τάσσεται μόνο το 55%.

Προφανώς η καγκελάριος Μέρκελ απώλεσε την εμπιστοσύνη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης την οποία δεν θα μπορέσει εύκολα να ξανακερδίσει, όπως γράφει το περιοδικό.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι άντρες απορρίπτουν τη νέα υποψηφιότητα Μέρκελ σε ποσοστό 66,1%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 61,9%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά της αρνητικής στάσης των ερωτηθέντων στις ηλικίες 45-54 ετών (70%). Κατά της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ τάσσεται το 74,8% όσων δεν έχουν υψηλή μόρφωση, ενώ μόνο το 58,2% όσων έχουν πανεπιστημιακή. Την απορρίπτει επίσης το 74,2% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ και κάτω, ενώ μόνο το 56,5% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 4.000 ευρώ και πάνω.Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «όσο μικρότερο είναι το εισόδημα και χαμηλότερο το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μικρότερη αποδοχή έχει η καγκελάριος.

Στο ίδιο αρνητικό συμπέρασμα για τη καγκελάριο καταλήγει και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Enmid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με αυτήν μόνο το 45% των Γερμανών επιθυμεί να είναι καγκελάριος η Μέρκελ και μετά τις εκογές του 2017.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε χθές από την ίδια εφημερίδα χθες και διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa, το συνολικό ποσοστό που θα έπαιρναν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εκλογές θα έφτανε μόλις το 30,5%. Μαζί με το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το οποίο λαμβάνει σταθερά 19,5% θα έφταναν συνολικά μόνο το 50%, δηλαδή 17% λιγότερο από πού πήραν τα δύο κόμματα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) φτάνει ήδη το 15% σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι Πράσινοι (Die Grünen) παραμένουν, όπως και το κόμμα της αριστεράς Αρσιτερά (Die Linke), σταθεροί στο 13% και 10% αντίστοιχα. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θα έμπαινε αυτή τη φορά στ Boυλή με ποσοστό 7%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εnmid για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Funke, το 52% των Γερμανών επιθυμούν ως διάδοχο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος δεν θα θέσει ξανά υποψηφότητα, τον σοσιαλδημοκράτη Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν ο χριστιανοδημοκράτης Υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόϊμπλε με 35%, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και με 33% ο πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν του κόμματος των Πρασίνων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.