Quantcast
DW: Μειωμένη η εγκληματικότητα των προσφύγων - enikonomia.gr
share

DW: Μειωμένη η εγκληματικότητα των προσφύγων

δημοσιεύτηκε:

Το ένα τρίτο περίπου των 69.000 αξιόποινων πράξεων είναι κλοπές και ακολουθούν αδικήματα που σχετίζονται με την παραποίηση εγγράφων. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα αδικήματα που στρέφονται «κατά της προσωπικής ελευθερίας». Το 1% των αξιόποινων πράξεων είναι εγκλήματα σεξουαλικής φύσης. Ακόμα, στα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016, καταγράφονται εννέα ανθρωποκτονίες. Στις οχτώ περιπτώσεις τα θύματα ήταν πρόσφυγες και ένας Γερμανός.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον αριθμό των μηνύσεων και εισαγγελικών ερευνών που έχουν διαταχθεί και όχι από τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος για πρώτη φορά διαμόρφωσε μια εικόνα της εγκληματικότητας των προσφύγων πέρυσι τον Νοέμβριο μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Στόχος ήταν να διασκεδαστούν οι φήμες που έφεραν του πρόσφυγες να διαπράττουν σωρεία αξιόποινων πράξεων και να αυξάνεται η εγκληματικότητα. Με τον τρόπο αυτό, παραθέτοντας στοιχεία, αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα των ακροδεξιών.

Στο στόχαστρο οι πρόσφυγες


Από τον Ιανουάριο του 2015 πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες καταγράφηκαν στη Γερμανία. Ως φερόμενοι δράστες εγκλημάτων αναφέρθηκαν κυρίως άτομα καταγόμενα από την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Σερβία και την Γεωργία. Αντίθετα, πολύ μικρότερος αναλογικά ήταν ο αριθμός των υπόπτων ανάμεσα στους Σύρους, τους Αφγανούς και του Ιρακινούς, που αποτελούν και την πλειονότητα των προσφύγων. Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των καταγγελιών σχετικά με υποστηρικτές ή μέλη του Ισλαμικού Κράτους που διαβιούν στη Γερμανία. Η έκθεση πάντως δεν αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς όσον αφορά αυτό το θέμα.

Συνολικότερα πάντως υπήρξε μείωση της τάξεως του 18% αναφορικά με τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν φέτος από πρόσφυγες, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. «Η πλειονότητα των μεταναστών και προσφύγων δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα» αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο μόνο ένα μικρό τμήμα δόθηκε στη δημοσιότητα. Η συνολική έκθεση με τους λεπτομερείς αριθμούς θεωρείται εμπιστευτική.

Η έκθεση ασχολείται και με αξιόποινες πράξεις που στρέφονται κατά των προσφύγων. Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν τα αδικήματα με πολιτικό κίνητρο. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκαν 345 σχετικές αξιόποινες πράξεις. Το 2015 ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε στα 1.027 αδικήματα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος εκτιμά πως στο μέλλον θα αυξηθούν τα κρούσματα βίας εναντίον των προσφύγων καθώς και πολιτικών μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.