Quantcast
Κρούγκμαν: Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα, δεν κινδυνεύει με χάος - enikonomia.gr
share

Κρούγκμαν: Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα, δεν κινδυνεύει με χάος

δημοσιεύτηκε:

Μόνο χειρότερα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα για τη βρετανική οικονομία, σε περίπτωση αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν. Όπως σημείωσε σε άρθρο του, «το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία είναι μια επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο λιγότερο κακό».

Ο ίδιος «ψηφίζει» την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και εξηγεί το γιατί: «Θα ψήφιζα Bremain. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η Ε.Ε. είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια αποχώρηση της Βρετανίας πιθανότατα θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».

Παράλληλα, σημειώνει: «To Βrexit θα έκανε την Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη».

Ο Πολ Κρούγκμαν κρίνει πως είναι λανθασμένη η εκτίμηση πως μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα λειτουργούσε ως ένα ισχυρό σοκ στις ελίτ των Βρυξελλών και θα τις ανάγκαζε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. «Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», τονίζει και προσθέτει πως είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για πρόκληση οικονομικής κρίσης από μια έξοδο της Βρετανίας.

«Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα. Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας ψήφου υπέρ του Leave έχουν ενισχυθεί, αλλά τα βρετανικά επιτόκια έχουν πάει κάτω και όχι πάνω, ακολουθώντας την παγκόσμια πτώση των αποδόσεων», εξηγεί.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.