Quantcast
Ισπανία: Κυβέρνηση υπό τον Ραχόι «βλέπουν» οι Σοσιαλιστές - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Κυβέρνηση υπό τον Ραχόι «βλέπουν» οι Σοσιαλιστές

δημοσιεύτηκε:

Μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία πρέπει να έχει σύντομα μία κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σε μία αλλαγή της μέχρι σήμερα στάσης των Σοσιαλιστών που απέκλειαν αυτήν την επιλογή.

“Πιστεύω πως, το ταχύτερο δυνατόν, πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero ο Γκιγιέρμο Φερντάντες Βάρα, πρόεδρος της περιοχής Εστρεμαδούρα και μια σημαντική φωνή στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. “Αυτό είναι που μας είπαν οι ψηφοφόροι και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε”, είπε.

Αλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωναν νωρίτερα ότι δεν θα στηρίξουν τον απερχόμενο συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης “είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις”, λίγες ώρες μετά τη νίκη του με ποσοστό 33% των ψήφων.

Ο Ραχόι διεκδίκησε χθες βράδυ “το δικαίωμα να κυβερνήσει” μετά την εξασφάλιση 137 βουλευτών σε σύνολο 350, χωρίς όμως και πάλι να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών επί συνόλου 350 στη Βουλή.

Ο οργανωτικός γραμματέας του PSOE Σέσαρ Λουένα εκτίμησε πως εναπόκειται κατ΄αρχήν στον Μαριάνο Ραχόι να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι πρώτο κόμμα.

“Θα πάμε βήμα βήμα” αλλά “εκείνος που πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία (να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση), είναι ο κ. Ραχόι”, δήλωσε ο Λουένα, τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων δυνάμεων ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει.

Στην ερώτηση κατά πόσον “οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να απόσχουν” σε μια ψήφο εμπιστοσύνης αν αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Λουένα απάντησε: “η απόφαση θα έρθει στην ώρα της αλλά η τάση του PSOE, είναι να φύγει ο Ραχόι”.

Ο Λουένα δήλωσε πως η θέση των σοσιαλιστών παρέμεινε η ίδια με εκείνην στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λέγοντας: “δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι ούτε με πράξεις ούτε με παραλείψεις, αυτό είναι σαφές”.

Το PSOE απέρριψε το ενδεχόμενο να εισέλθει σε έναν συνασπισμό με το PP και τους κεντρώους Ciudadanos. “Οι ψήφοι που έλαβε χθες το PSOE έχουν σκοπό να φύγει ο Ραχόι για να αλλάξουν οι άδικες, αναποτελεσματικές, αντικοινωνικές πολιτικές του PP”, είπε ο Λουένα.

Οι Ισπανοί ξαναπήγαν χθες στις κάλπες, έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, καθώς τα κόμματα δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν συνασπισμό.

Όμως τα αποτελέσματα δεν είχαν μεγάλη διαφορά και σε ένα κοινοβούλιο χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες δυνάμεις –τους συντηρητικούς, τους σοσιαλιστές, τον συνασπισμό της αριστεράς Unidos Podemos και τους φιλελεύθερους Ciuadadanos– μια συμμαχία θα ήταν απαραιτητη προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το PSOE έχασε χθες 120.000 ψήφους και πέντε έδρες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και ο Λουένα είπε και πάλι πως οι σοσιαλιστές δεν είναι “ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα”.

Είπε, όμως, πως (οι Σοσιαλιστές) παραμένουν “η πρώτη δύναμη στην αριστερά, καθώς η συνασπισμός Unidos Podemos υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν κατάφερε να τους ξεπεράσει όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.