Quantcast
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει η ΕΕ για το Brexit- Βολές στον Κάμερον - enikonomia.gr
share

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει η ΕΕ για το Brexit- Βολές στον Κάμερον

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη και με νέο πρωθυπουργό σε έκτακτη Σύνοδο, κατά πάσα πιθανότητα στις 16 του μήνα, δίνουν οι Ευρωπαίοι με τη Μ. Βρετανία. Ευθύνες για την αποτυχία του δημοψηφίσματος στον Ντέιβιντ Κάμερον προσωπικά επέρριψαν οι 27 συνομιλητές του και η Κομισιόν, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων.

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε προτείνει στον Κάμερον οι 7 παραχωρήσεις της ΕΕ προς την Μ. Βρετανία να μπορούν να γραφτούν σε μία σελίδα Α4 και σε απλή γλώσσα την οποία θα καταλαβαίνουν πολλοί πολίτες και αυτός απορρίπτοντας την πρόταση επέμενε συγκεκριμένα η απόφαση του Φεβρουαρίου να γραφτεί σε μια νομική γλώσσα «που δεν καταλάβαινε κανένας».

«Αφήσαμε τον Κάμερον να διευθύνει την εκστρατεία όπως ήθελε, με όποιους όρους ήθελε και με όποια στρατηγική ήθελε και αυτός απέτυχε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μας διαβεβαίωνε ότι θα ενεργοποιούσε το άρθρο 50 αμέσως μετά, άμεσα, την άλλη μέρα, φαίνεται όμως πως το άμεσα στα βρετανικά έχει διαφορετική ερμηνεία», είπε ο διπλωμάτης.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα τιμήσουμε την θέληση του βρετανικού λαού μόλις δεχθούμε την ενεργοποίηση του άρθρου 50, όχι όμως πιο πριν». Ο ίδιος διπλωμάτης εξήγησε πως αν εκλεγεί κάποιος από το στρατόπεδο του Remain αναμένουμε ενεργοποίηση σε δύο εβδομάδες, αν όμως εκλεγεί κάποιος από το στρατόπεδο του Brexit αναμένουμε ειδοποίηση σε δύο ώρες, «διαφορετικά μας κοροϊδεύουν».

Όπως άλλωστε επεσήμανε ο ιδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνέντευξης Τύπου «μπορώ να καταλάβω να μην είναι προετοιμασμένοι για έξοδο οι υπέρμαχοι της παραμονής, δεν μπορώ να καταλάβω όμως να μην είναι προετοιμασμένοι οι υπέρμαχοι της εξόδου, τους ακούγαμε να ζητάνε διάφορα πριν από το δημοψήφισμα, τώρα όμως κανένας δεν μπορεί να μας πει τι πραγματικά θέλει».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι «27» σήμερα θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για να απαντήσουν στις αμφιβολίες και των υπολοίπων ευρωπαίων πολιτών για την ΕΕ, «χωρίς ιδεολογικές συζητήσεις για ομοσπονδιακές δομές ή εθνικά κράτη αλλά σε πρακτικό επίπεδο τέτοιο που να τον αντιλαμβάνονται οι πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν οι «28» παρουσία του Μάριο Ντράγκι προέδρου της ΕΚΤ, οι 28 άκουσαν από τον κεντρικό τραπεζίτη, αφενός ότι η επίπτωση του Brexit στην σταθερότητα των αγορών είναι μικρότερη του αναμενόμενου, αφετέρου δε, θα έχει σαφώς σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Βρετανίας, η οποία ενδεχομένως να οδηγηθεί σε ύφεση με δυνητική διάχυση στην υπόλοιπη ΕΕ.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.