Quantcast
Γαλλική δημοκρατία εναντίον ισλαμισμού - enikonomia.gr
share

Γαλλική δημοκρατία εναντίον ισλαμισμού

δημοσιεύτηκε:

Ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου όταν ο Πατρίκ Κανέρ, ένας μάλλον άγνωστος υπουργός Νεολαίας, Αθλητισμού και Υποδομών, γνωστοποίησε ότι στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 100 περιοχές όπως αυτή του Μόλενμπεκ στο Βέλγιο. Να υπενθυμίσουμε, ότι το Μόλενμπεκ θεωρείται προπύργιο ισλαμιστών. Από εκεί κατάγονταν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, όπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 350 τραυματίστηκαν.

Λίγες μέρες αργότερα και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε μια ημερίδα προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις: «Υπάρχει μια μειονότητα, η οποία δρα με στόχο να κερδίσει όπως λέει,έναν ιδεολογικό και πολιτισμικό πόλεμο». Οι δηλώσεις του αυτές δέχθηκαν μεγάλη κριτική. Ο Αμντάλα Ζέκρι, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου ενάντια στην Ισλαμοφοβία προειδοποίησε ότι θα πρέπει πια να σταματήσει κανείς να τρομοκρατεί του Γάλλους.

Πυροδοτήθηκε μια έντονη δημόσια συζήτηση, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση ενός μανιφέστου στην εφημερίδα Libération με τον τίτλο «Με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενάντια στο ακραίο Ισλάμ».

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του δημόσιου διαλόγου ήταν ο φιλόσοφος Αλέν Φινκιελρό. Ήταν από τους ανθρώπους που συνέστησαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε: «Έχουμε την τάση σήμερα να καταδικάζουμε κάθε κριτική, η οποία αναφέρεται σε μια έκφραση της εθνικής ταυτότητας που γίνεται με υπερβολικό τρόπο. Την βλέπουμε σαν εθνικισμό, ξενοφοβία ή ρατσισμό».

Η ανοιχτή κοινωνία αντέχει την κριτική


Για τον Γάλλο φιλόσοφο μια τέτοια τακτική δεν είναι εποικοδομητική και οδηγεί σχεδόν στην απαγόρευση παράθεσης επιχειρημάτων.

«Πολλά θέματα πολύ γρήγορα τα μετατρέπουμε σε ταμπού. Με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε όμως σε μια ολοκληρωτική λογική της σκέψης μας».

Η ανησυχία αυτή είναι που οδήγησε πολιτικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες να υπογράψουν το μανιφέστο. Καταδικάζουν όχι μόνο την αυξανόμενη ψυχολογική βία αλλά και τον νομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει ισλαμικές ενώσεις εναντίον όσον κατά τη γνώμη τους παραβιάζουν τις αρχές τους. Κατά τη γνώμη των υπογραφόντων στόχος είναι να εξαντλήσουν ψυχικά και οικονομικά τους αντιπάλους τους ώστε να απέχουν από μια δημόσια αντιπαράθεση.

Η Γαλλική Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της χώρας και αφορά μια ανοιχτή κοινωνία στην οποία οι πολίτες θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με την διαφορετικότητα, ισχυρίζονται οι υπογράφοντες . Eπισημαίνουν πως οι ίδιοι είναι ανοιχτοί στην κριτική των θέσεών τους και ελπίζουν και οι διαφωνούντες μαζί τους να είναι σε θέση να πράξουν το ίδιο.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.