Quantcast
FT: Έτσι πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη στο Brexit - enikonomia.gr
share

FT: Έτσι πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη στο Brexit

δημοσιεύτηκε:

«To Hνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και καιρό ημί-ανεξάρτητο και τώρα ετοιμάζεται να γίνει πλήρως ανεξάρτητο. Το επικείμενο διαζύγιο θέτει τεράστιες προκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά δημιουργεί και προκλήσεις για την Ε.Ε. Για να αναπτυχθεί, ενδεχομένως και για να επιβιώσει, πρέπει να αλλάξει. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια απειλή, αλλά ενδεχομένως και μια ευκαιρία», σημειώνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, το οποίο φέρει την υπογραφεί του Martin Wolf.

Παράλληλα, επισημαίνεται: «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια γειτονική χώρα, μια αγορά, ένα χρηματοοικονομικό κέντρο, ένας σύμμαχος σε θέματα ασφαλείας και ένας σύνδεσμος με τον ευρύτερο κόσμο. Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να επιτύχει μια αμοιβαία ικανοποιητική σχέση, όσο εξοργιστικό και αν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης μιας πραγματιστικής στάσης, σαν αυτής του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς, Αλαίν Ζουπέ. Ο ίδιος έφτασε μέχρι το σημείο να υποστηρίξει ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμοι. Αν είχε γίνει αυτό, το Brexit θα είχε αποφευχθεί» και προστίθεται:

«το Brexit αποτελεί ένα προηγούμενο. Η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. αποτελεί αναγκαστικά ένα παράδειγμα για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν και μια προειδοποίηση για αυτούς που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Είναι φυσικό οι τελευταίοι να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την απήχηση των πρώτων, τιμωρώντας το Ηνωμένο Βασίλειο. Τους καταλαβαίνω. Αλλά το ερώτημα που πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους είναι αν ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η Ε.Ε. είναι να μετατραπεί σε μια φυλακή, αντί από ένα ελκυστικό καταφύγιο».

Και καταλήγει: «Η Ε.Ε. δύσκολα θα κερδίσει την νομιμοποίηση που προέρχεται από τον δημοκρατικό έλεγχο: είναι πολύ μεγάλη και ανομοιογενής για αυτό. Ο καλύτερος δρόμος για την νομιμοποίηση συνίσταται αντίθετα στην διαχείριση των πρακτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι μια εξαιρετικά σημαντική και δύσκολη πρόκληση. Αλλά η επιστροφή της ευρωζώνης στην ευημερία είναι αναγκαία συνθήκη. Το Brexit είναι μια ενόχληση. Η προτεραιότητα είναι ένα πρακτικό σχέδιο που θα φέρει ανάπτυξη για όλους».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.