Quantcast
Βρετανία: Οι προκλήσεις της Τερέζα Μέι - enikonomia.gr
share

Βρετανία: Οι προκλήσεις της Τερέζα Μέι

δημοσιεύτηκε:

Η Βρετανία βρίσκεται από χθες στη δίνη καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Με την ανάδειξη της Τερέζα Μέι σε ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος και αυτομάτως από αύριο σε πρωθυπουργό, εγείρονται σειρά ερωτημάτων για μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που εγκαινίασε το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο θα προεδρεύσει σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ αύριο Τετάρτη θα εμφανιστεί για τελευταία φορά στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Αμέσως μετά θα υποβάλει την παραίτησή του στη Βασίλισσα. Η Τερέζα Μέι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε το Βrexit. Αναμφισβήτητα, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες η επιλογή της αποτελεί την καλύτερη λύση.

Θετικά σχόλια σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι

Η Τερέζα Μέι έχει στο ενεργητικό της σημαντική κυβερνητική εμπειρία και ως υπουργός Εσωτερικών δεν είχε απουσιάσει ούτε μια φορά από τα Συμβούλια Υπουργών στις Βρυξέλλες. Έχει τη φήμη της αποφασιστικής και αποτελεσματικής υπουργού, η οποία διαχειρίστηκε άριστα ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διαφθορά στην Αστυνομία και πέτυχε, μετά από μακροχρόνια και επίπονη μάχη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την έκδοση του ισλαμιστή Αμπού Γκατάμπα στην Ιορδανία. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός και εκτός Βρετανίας, και σύμφωνα με αναλυτές η επιλογή της έχει προκαλέσει θετικά σχόλια σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι.

Αξιωματούχοι και στις τρείς πρωτεύουσες εκφράζουν ανακούφιση γιατί θα έχουν από εδω και πέρα να συνεργαστούν με μια πρακτική γυναίκα, μια όχι τόσο χαρισματική προσωπικότητα αλλά σοβαρή, εργατική, αποφασιστική και ανοιχτή στον διάλογο. Γερμανός αξιωματούχος την συνέκρινε με την Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι είναι και οι δυο τους πολιτικοί που καθαρίζουν τα μπάζα από τις κατεδαφίσεις και ετοιμάζουν το έδαφος για ανοικοδόμηση. Το πρόβλημα με την Τερέζα Μέι δεν θα προκύψει από την Ευρώπη -εξάλλου η ίδια είχε τοποθετηθεί υπέρ του «Remain»- αλλά από τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματός της. Το πως θα συγκεράσει όλες τις τάσεις, θα ενώσει μια διχασμένη κοινωνία και θα διαπραγματευθεί την όποια συμφωνία με την ΕΕ απομένει να αποδειχθεί.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.