Quantcast
FT: Ο ξαφνικός έρωτας του Μπάφετ με την τεχνολογία - enikonomia.gr
share

FT: Ο ξαφνικός έρωτας του Μπάφετ με την τεχνολογία

δημοσιεύτηκε:

H Berkshire Hathaway του Warren Buffett αύξησε την συμμετοχή της στην Apple στο δεύτερο τρίμηνο, από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου.

Η αγορά μετοχών αποκαλύφθηκε στην τελευταία υποβολή στοιχείων (13F filing) της Berkshire στην ρυθμιστική αρχή Securities and Exchange Commission των ΗΠΑ, στην οποία επίσης φαίνεται πως ο κος Buffett μείωσε την συμμετοχή του στον γίγαντα του λιανικού εμπορίου Walmart κατά την ίδια περίοδο.

H παρουσία της Αpple στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Berkshire ξάφνιασε τον Μάιο λόγω της αποδεδειγμένης αποστροφής του κου Buffett στις επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, αλλά έγινε γνωστό πως ήταν ένας από τους βοηθούς του, ο Todd Combs ή ο Ted Weschler, αυτός που επέλεξε την μετοχή.

Καθώς η τιμή της μετοχής της Apple διολίσθησε κατά 12,3% κατά το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, η Berkshire αγόρασε 5,4 εκατομμύρια μετοχές επιπλέον- φτάνοντας συνολικά τις 15,2 εκατομμύρια μετοχές. Μέχρι τώρα, φαίνεται να κερδίζει στο στοίχημα: η τιμή της μετοχής ανέκαμψε κατά περισσότερο από 14%από το τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Τα στοιχεία του 13F filing δείχνουν επίσης πως η Berkshire περιόρισε την μακροχρόνια συμμετοχή της στην μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου της Αμερικής, την Walmart, από 55,2 εκατομμύρια σε 40,2 εκατομμύρια μετοχές, ή στο 1,3% της εταιρίας.

Ακόμα και αφότου η Berkshire μετέφερε κεφάλαια από την Walmart στην Apple, ο παραδοσιακός λιανέμπορος συνεχίζει να υπερέχει στο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ έναντι του κατασκευαστή smartphones. Η αξία της συμμετοχής στην Walmart είναι 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κος Buffett έσπασε την παράδοση το 2011 με την αγορά μετοχών της IBM, που σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις της Berkshire.

Tον Μάιο του 2012, η κος Buffett ρωτήθηκε γιατί είχε επενδύσει στην ΙΒΜ και όχι στην Αpple. Απάντησε: «Oι πιθανότητες να κάνουμε εντελώς λάθος με την ΙΒΜ είναι μάλλον λιγότερες, τουλάχιστον κατά την γνώμη μας, ενώ οι πιθανότητες να κάνουμε εντελώς λάθος με την Google ή την Apple… απλά δεν ξέρω πώς να τις αξιολογήσω».

Την επένδυση στην ΙΒΜ ακολούθησαν αρκετά χρόνια κατά τα οποία η εταιρία κατασκευής υπολογιστών είχε προσπαθήσει να αποκαταστήσει την φήμη της στην Wall Street ως μια εξόχως προβλέψιμη μηχανή παραγωγής μετρητών, αν και οι μετοχές της έχουν υπο-αποδώσει σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς πασχίζει να αντιδράσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας cloud.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.