Quantcast
Πρότυπο για Βρετανία το μοντέλο της Ελβετίας - enikonomia.gr
share

Πρότυπο για Βρετανία το μοντέλο της Ελβετίας

δημοσιεύτηκε:

Το μοντέλο εταιρικής σχέσης και εμπορικής συμφωνίας που έχει συνάψει η Ελβετία με την Ε.Ε. είναι το πλέον πρόσφορο για τη Βρετανία και αυτό πρέπει να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις της με τους πρώην εταίρους της για τη μετά την Brexit εποχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Σε αυτό έχουν καταλήξει παράγοντες του City, που εκτιμούν πως μια συμφωνία με την Ε.Ε. ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει η Νορβηγία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον Αντονι Μπράουν, διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, οι εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελβετία με την Ε.Ε. προσφέρουν σε ορισμένους τομείς, όπως σε εκείνον των ασφαλιστικών εταιρειών, πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα την υποχρέωση να διατηρεί το ρυθμιστικό της πλαίσιο σε επίπεδα παρεμφερή με εκείνα της Ε.Ε. Οι ελβετικές τράπεζες δεν επωφελούνται από αυτή την εμπορική συμφωνία, καθώς είναι αναγκασμένες να κινούνται στις χρηματαγορές μέσω των θυγατρικών τους στο Λονδίνο.

Το City, όμως, που πριν από το δημοψήφισμα τάχθηκε ανοικτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., θα υποστηρίξει ότι η Βρετανία είναι η μεγαλύτερα αγορά εξαγωγών για την υπόλοιπη Ε.Ε. και πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια ενισχυμένη εκδοχή της διευθέτησης που επέτυχε η Ελβετία.

Σημειωτέον πως τόσο η Ενωση Βρετανικών Τραπεζών όσο και η ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται ο Σρίτι Βαδέρα, πρόεδρος της βρετανικής θυγατρικής της Santander και πρώην υπουργός Εργασίας, έχουν διενεργήσει έρευνες για το ποια πρόσβαση μπορεί να έχει το City στην ενιαία αγορά αν δεν συναφθεί διμερής συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Προέκυψε ότι θα χάσουν τελείως την πρόσβαση ορισμένοι τομείς της βιομηχανίας, όπως ο διασυνοριακός δανεισμός και οι εταιρικές καταθέσεις, καθώς θα χάσουν την πελατεία τους από τους πρώην εταίρους τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.