Quantcast
Γερμανία: Πολιτικές διεργασίες ενόψει εκλογών - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Πολιτικές διεργασίες ενόψει εκλογών

δημοσιεύτηκε:

Ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) ζήτησε από τους Πράσινους να λάβουν μια ξεκάθαρη απόφαση για τη μετεκλογική συνεργασία ή μη με την Αριστερά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Κολωνίας «Kölner Stadt-Anzeiger». Οι Πράσινοι πρέπει να δεσμευτούν «εάν θα συμπράξουν με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε μια πολιτική του παρελθόντος ή θα συνδιαμορφώσουν ένα νέο κοινωνικό ξεκίνημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αριστερός πολιτικός αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Πράσινου πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός μετεκλογικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων. Η συνεργασία αυτή ταιριάζει στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια και τις κρίσεις, είπε συγκεκριμένα ο Κρέτσμαν στο περιοδικό Spiegel. «Tώρα απαιτείται να εξασφαλίσουμε τη συνοχή της κοινωνίας», τόνισε ο Πράσινος πολιτικός, ο οποίος ηγείται στη Στουτγάρδη του συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων. «Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε την ελευθερία και την ατομικότητα και παράλληλα να ανταποκριθούμε στο αυξανόμενη ανάγκη για ασφάλεια».

Ο Ντίτμαρ Μπάρτς τον επέκρινε ότι θέλει με τις δηλώσεις αυτές να λάβει θέση στην κούρσα της διαδοχής του Γιόακιμ Γκάουκ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel, ο Πράσινος Κρέτσμαν είχε εμπιστευτικού χαρακτήρα συνάντηση-δείπνο με την χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη Κυριακή.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων, Αντον Χόφράιτερ, είπε στην εφημερίδα της Βρέμης Weser-Kurier ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να δεσμευθούν οι Πράσινοι με τους χριστιανοδημοκράτες. Ιδίως το χριστιανοκοινωνικό κόμμα (της Βαυαρίας) απέχει παρασάγγας από τους Πράσινους. Γι’ αυτό (το κόμμα του) πρέπει να διερευνήσει επίσης και άλλες δυνατότητες (μετεκλογικών) συνασπισμών. Παράλληλα όμως οι Πράσινοι θα πρέπει να μην αποκλείουν και το συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων».

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ζιμόνε Πέτερ, έχει τονίσει όμως ότι οι προγραμματικές διαφορές με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είναι επί του παρόντος αγεφύρωτες.

Ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων σε δική του συνέντευξη στην Welt είχε πει προχθές ότι κατά τη δική του άποψη είναι δυνατός ένας συνασπισμός του κόμματός του τόσο με το σοσιαλδημοκρατικό όσο και με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Το πράγμα γίνεται δύσκολο αν στη μια περίπτωση συμπεριληφθεί η Αριστερά και στην άλλη το χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU).

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Ζέντερ, με τη σειρά του έχει δηλώσει πως δεν θεωρεί «έναν συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών -Πρασίνων στο Βερολίνο σοβαρή επιλογή» και παρέπεμψε στις διαφορές για την πολιτική των προσφύγων και των ξένων: «Με τον Χοφράιτερ και σια θα έχουμε πολυπολιτισμικότητα. Και αυτό δεν το θέλουμε», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.