Quantcast
Έζντεμιρ: Το κουρδικό δεν θα λυθεί στη Συρία - enikonomia.gr
share

Έζντεμιρ: Το κουρδικό δεν θα λυθεί στη Συρία

δημοσιεύτηκε:

Η Τουρκία κλιμακώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, βάλλοντας εναντίον θέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, εκτός αυτού του επίσημου στόχου, οι τουρκικές επιχειρήσεις στρέφονται και εναντίον της κουρδικής στρατιωτικής οργάνωσης YPG, που μάχεται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ άσκησε σκληρή κριτική στη στάση της Άγκυρας. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, αναγνώρισε μεν το δικαίωμα της Τουρκίας να επιτεθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, όχι όμως και κατά του YPG. Όπως επισήμανε, «είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πολεμήσει έως τώρα με τη μεγαλύτερη επιτυχία κατά του ISIS. Οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον τους σίγουρα δεν θα συμβάλουν στον τερματισμό των θανάτων και του πόνου στη Συρία. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο για τον κύριο Ερντογάν».

Όλες οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης απέτυχαν


Ο Τζεμ Έζντεμιρ υπογράμμισε ότι υπήρχε κλίμα συμφιλίωσης στην Τουρκία το διάστημα που ο τούρκος πρόεδρος διεξήγε συνομιλίες με το κουρδικό PKK, με το οποίο το YPG συνδέεται άμεσα κατά την άποψη της Άγκυρας. «Τώρα (σ.σ. ο πρόεδρος Ερντογάν) επιδιώκει στρατιωτική λύση. Πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Πριν από αυτόν περίπου όλοι οι τούρκοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί είχαν ποντάρει σε στρατιωτική λύση. Όλοι τους απέτυχαν», παρατήρησε ο Τζεμ Έζντεμιρ.

Ο επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί έναντι της Τουρκίας, καλώντας την να δώσει ξανά περισσότερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα αντί της «ρεάλπολιτικ» που ακολουθεί, όπως είπε. Ο Τζεμ Έζντεμιρ επέρριψε μάλιστα στο Βερολίνο έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην Άγκυρα.

Όπως τόνισε τέλος, «το κουρδικό μπορεί να λυθεί πραγματικά μόνο διά της συμφιλίωσης. Και ο τόπος για αυτήν θα ήταν το κοινοβούλιο. Εκεί βρίσκεται ένα κόμμα, το φιλοκουρδικό HDP, που παλαιότερα πρόσκειτο στο PKK, αλλά τώρα επικρίνει ευτυχώς τις τρομοκρατικές του επιθέσεις. Ο τόπος επίλυσης (σ.σ. του κουρδικού) είναι η Τουρκία, όχι η Συρία».

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.