Quantcast
Στα σκαριά η υποψηφιότητα Μακρόν - enikonomia.gr
share

Στα σκαριά η υποψηφιότητα Μακρόν

δημοσιεύτηκε:

Στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται από χθες η Γαλλία. Ο πρώην πλέον υπουργός φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ως υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς. Αν και δεν ανακοίνωσε ευθέως την υποψηφιότητά του, τόνισε σε συνεργάτες του ότι προτίθεται να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα μεταμορφώσει τη Γαλλία.

Η παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν δεν εξέπληξε κανέναν, εκτός ίσως από τον Φρανσουά Ολάντ, που ήλπιζε ότι θα του παρέμενε πιστός μέχρι τέλους, αφού σε αυτόν οφείλει την εκπληκτική του καριέρα -να ανελιχθεί στα 37 του μόλις χρόνια από απλός σύμβουλος, στον υπουργικό θώκο.

Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν


Εδώ και μήνες όμως κυκλοφορούσαν οι φήμες και υπήρχαν όλα τα σημάδια χειραφέτησής του. Την άνοιξη, δημιούργησε ένα κίνημα που φέρει τα αρχικά του ονόματός του (En Marche – εν κινήσει) και το οποίο αποκτά σταδιακά την υποδομή κόμματος.

Στη σημερινή τελετή παραλαβής-παράδοσης στον υπουργό Οικονομικών –και πλέον και Οικονομίας- Μισέλ Σαπέν, απέφυγε να δηλώσει εάν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Μιλάει όμως αντί αυτού ο συνεργάτης του Ρισάρ Φερό, εξηγώντας ότι εάν νιώσει ο Μακρόν ότι είναι χρήσιμος για τη χώρα και πληρούνται οι προϋποθέσεις θα κατέβει στη μάχη.

Μια από τις προϋποθέσεις θα είναι να μην «κατέβει» ο Φρανσουά Ολάντ. Πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι ο μόνος που προετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα. Εξ’ ου ο θυμός σήμερα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στεφάν Λε Φολ. Αναφέρθηκε στους τρεις της αριστερής πτέρυγας των σοσιαλιστών – Μοντεμπούρ, Αμόν και Λεϊντερμάν- που είναι ήδη υποψήφιοι και που κατά τη γνώμη του «στοχεύουν να εμποδίσουν μια υποψηφιότητα Ολάντ. Τουλάχιστον ο Μοντεμπούρ το είπε ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο ίδιος εκπρόσωπος, σε αντίθεση με τον Μακρόν, που θέλει να είναι υποψήφιος, χωρίς ακόμα να το ομολογεί.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.