Quantcast
Η Κομισιόν απορρίπτει την κριτική εις βάρος της Βεστάγκερ - enikonomia.gr
share

Η Κομισιόν απορρίπτει την κριτική εις βάρος της Βεστάγκερ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σήμερα την κριτική που ασκήθηκε από πρώην Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό αναφορικά με την απαίτηση για την καταβολή υψηλών φόρων από την Apple, σημειώνοντας ότι η πρώην αξιωματούχος πλέον εργάζεται για μια άλλη αμερικανική εταιρία τεχνολογίας, την Uber.

Η Νέλι Κρους, που ήταν Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό για πέντε χρόνια έως το 2010 ενώ ήταν υπεύθυνη για την ψηφιακή πολιτική έως και πριν από δύο χρόνια, είπε ότι η απόφαση που ελήφθη αυτή την εβδομάδα από την σημερινή Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ότι η κατασκευάστρια εταιρία του iPhone πρέπει να καταβάλει 13 δισεκ. ευρώ ως οφειλόμενους φόρους στην Ιρλανδία, συνιστά λανθασμένη χρήση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίζουν τη δική τους φορολογική νομοθεσία. Η κρατική βοήθεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξαναγραφτούν αυτοί οι κανόνες», έγραψε η Κρους στην εφημερίδα Guardian. «Ωστόσο, οι τωρινές έρευνες για κρατική βοήθεια στο πλαίσιο αυτών των φορολογικών αποφάσεων φαίνεται ότι κάνουν ακριβώς αυτό».

Ερωτηθείς για το άρθρο της Κρους κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Κατανοούμε ότι κάποιες φορές ίσως είναι δύσκολο να συμβιβαστεί ο ρόλος του πρώην Επιτρόπου με τον πειρασμό να εκφράσει κανείς δημοσίως τις απόψεις εκείνων στη Silicon Valley ή αλλού που αντιτίθεται στις αποφάσεις της Κομισιόν».

Η Ολλανδή φιλελεύθερη Κρους, που έφυγε από τις Βρυξέλλες όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντικατέστησε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Κομισιόν το 2014, είναι τώρα μέλος του συμβουλίου δημόσιας πολιτικής της Uber. Η εταιρία της Silicon Valley, που διαχειρίζεται μια εφαρμογή παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, πιέζει την Κομισιόν να κάνει περισσότερες κινήσεις προκειμένου να αμφισβητηθούν οι εθνικοί κανόνες σε όλη την ΕΕ που περιορίζουν την ανάπτυξη της Uber στην Ευρώπη.

Ο Σχοινάς δήλωσε ότι η κριτική της Κρους για τον τρόπο που η Βεστάγκερ έκανε χρήση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία απαγορεύει στις κυβερνήσεις να χορηγούν αθέμιτη «κρατική βοήθεια» – στην περίπτωση της Apple μέσω μιας φορολογικής συμφωνίας – είναι λανθασμένη: «Οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας… δεν εφαρμόστηκαν με τον τρόπο που εικάζεται», δήλωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.